Un treball sobre ‘big data’ rep el Premi Europeu de Divulgació Científica i el professor Josep Ballester guanya el Ciutat d’Alzira de poesia

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 13 de novembre de 2017
 
Xavier Duran i Mavi Mestre
Xavier Duran, guanyador del XXIII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, rep l'estàtua de Manuel Boix com a guanyador de mans de la vicerectora Mavi Mestre

‘L’imperi de les dades. El big data, la privacitat i la societat de futur’, del químic i divulgador científic Xavier Duran, és l’obra guanyadora del XXIII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, dotat amb 12.000 € per la Universitat de València i lliurat divendres als Premis Literaris Ciutat d’Alzira per Mavi Mestre, vicerectora d’Ordenació Acadèmica, Professorat i Sostenibilitat de la institució acadèmica. A més, Josep Ballester, catedràtic del Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Facultat de Magisteri, va obtindre el XII Premi de Poesia Ibn Jafadja amb l’obra ‘A la intempèrie’.

L’obra distingida en el XXIII Premi Europeu de Divulgació Científica tracta un tema de gran actualitat: l’enorme volum de dades que es genera en la societat actual, anomenat big data, i com es processa aquesta informació. L’objectiu de l’obra és analitzar per a què serveixen aquestes dades i, sobretot, per a què no haurien de servir. “No és una obra catastrofista, sinó un text que pretén evitar el desconeixement d’aquesta situació i conscienciar la societat sobre els avantatges i els perills de la societat de la informació”, ha destacat Xavier Duran.

“Sempre he cregut que una societat no és del tot democràtica si els ciutadans no tenen prou informació per a formar-se un criteri. Per això considere que la divulgació científica és essencial perquè molts dels reptes socials i ètics que tenim davant nostre provenen de l’ús que fem dels avenços científics. Els científics i tecnòlegs han de pensar en les conseqüències dels seus treballs, però és la societat en conjunt la que dirà cap a on vol que es dirigeixin aquests avenços”, ha indicat el guanyador del XXIII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General.

Xavier Duran (Barcelona, 1959) és llicenciat en Ciències Químiques i doctor en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, presideix la Junta Tècnica del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols. Ha publicat més d’una trentena de llibres de narrativa, d’assaig i de divulgació científica, reconeguts amb diversos guardons, com el Premi Josep Vallverdú o el Premi de la Crítica Serra d’Or. El 1995 va guanyar la primera edició del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General amb El cervell polièdric. Idees, sentiments i neurones.

El jurat d’aquesta XXIII edició del guardó ha estat format per Pilar Campins, vicerectora d’Investigació i Política Científica de la Universitat de València com a presidenta; Fernando Sapiña, director de la col·lecció de llibres de divulgació científica Sense Fronteres, on es publicarà l’obra guanyadora; Andreu Escrivà, guardonat en l’anterior edició d’aquest premi; Carmen Agustín, investigadora del Departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física; i Lucía Hipólito, investigadora del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica.

 

Cerimònia

La nit del divendres 10 de novembre els guanyadors de les diverses modalitats van recollir el trofeu dissenyat per Manuel Boix, en el sopar dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. A l’acte, conduït per Nelo Gómez i pel grup valencià Barbaritats, hi van assistir més de 700 persones. Entre elles, representants del Consell de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de València, membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, del Consell Valencià de Cultura, a més d’altres líders polítics, membres dels principals sindicats i d’entitats com Escola Valenciana. A aquesta edició s’han presentat un total de 178 originals que han optat a una dotació global de 72.000 €.

 

Vídeo lliurament del XXIII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General en http://ir.uv.es/sePnw4F