El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya fins a en 62 ocasions els últims 20 anys per no respectar el dret a un procés just

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 9 de maig de 2020
 
Ricardo Juan Sánchez, professor titular de Dret Processal a la Universitat de València.
Ricardo Juan Sánchez, professor titular de Dret Processal a la Universitat de València.

Ricardo Juan Sánchez, professor titular de Dret Processal a la Universitat de València, ha analitzat des de la perspectiva del dret processal 149 sentències dictades entre l’any 2000 i gener de 2020 pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) referides a Espanya. D’elles, 62 condemnen l’Estat, i entre elles, deu són per no haver desenvolupat una suficient investigació judicial en denúncies de tortures per membres dels cossos i forces de seguretat de l’estat. L’estudi, publicat com a llibre, és part d’un projecte d’investigació sobre la justícia penal davant els reptes de l’eficiència, la seguretat i les garanties processals.

El llibre Proceso justo en España y Tribunal Europeo de Derechos Humanos de Ricardo Juan Sánchez s’ha escrit atenent l’article 6 del Conveni Europeu de Drets Humans, el qual recull el dret de cada persona al fet que la seua causa siga sentida equitativament, públicament i dins d’un termini raonable. D’aquesta manera, la majoria de les vulneracions d’aquest dret descrites i les seues condemnes contra Espanya es concentren en aspectes estructurals de la justícia espanyola, com l’excessiva durada dels processos.

Les sentències objecte d’anàlisi són aquelles en les quals el TEDH ha emès una decisió d’absolució o condemna, és a dir, són sentències de fons o en la terminologia del Tribunal by judgement delivered. “Es tracta d’un total de 149 sentències de les quals en una primera anàlisi merament numèric podem destacar que sols 62 són de condemna”, ha destacat Ricardo Juan Sánchez. Alguns aspectes motiu de correctiu, continua l’expert “ja han sigut corregits, com el problema de la revisió en apel·lació de les sentències penals absolutòries”.

A més, el professor de Dret Processal explica: “són considerablement poques les condemnes en aspectes tan delicats com la imparcialitat dels nostres tribunals o el respecte de la presumpció d’innocència de les persones jutjades”. Per a l’autor, si calguera valorar el sistema judicial espanyol des de l’òptica del Conveni Europeu de Drets Humans, el balanç és majoritàriament positiu, no obstant això, destaca que en cap moment “pot ser autocomplaent”.

El llibre que conté aquesta anàlisi s’ha publicat en el marc del projecte d’investigació “RTI2018-095424-B-I00. La justícia penal davant els reptes de l’eficiència, la seguretat i les garanties processals”, del qual Ricardo Juan Sánchez és investigador principal. En l’obra també ha col·laborat la Fundació Manuel Serra Domínguez, que té l’objectiu de fomentar l’estudi, la investigació i la docència del Dret Processal.