Troben l’origen de la fasciolosi, malaltia prioritària segons l’OMS, al sud-est d’Àfrica i el Pròxim Orient
L’equip de la Unitat de Parasitologia Sanitària de la Universitat de València (UV), centre col·laborador oficial de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Ginebra i Centre de Referència mundial de la FAO/Nacions Unides, ha aconseguit dilucidar l’origen de la fasciolosi, una malaltia parasitària causada per dues espècies d’helmints del grup dels trematodes, les doles del fetge Fasciola hepatica i F. gigantica. L’Organització Mundial de la Salut inclou la fasciolosi en la llista de malalties desateses prioritàries.
27 de de setembre de 2022
Un ampli estudi multidisciplinari desenvolupat per personal científic de la Universitat de València i la University of Limpopo (Sud-àfrica) ha permès deduir que F. gigantica es va originar al sud-est d’Àfrica per especiació conseqüent a fenomen de captura des d’hipopòtams a bòvids arcaics durant el Miocè, fa uns 13,5 milions d’anys. Per la seua banda, F. hepatica es va originar al Pròxim Orient també per fenomen de captura des d’hipopòtams a ovicaprins al final del Miocè o principis del Pliocè, fa entre 6 i 4 milions d’anys, a la regió que posteriorment va constituir el denominat “Fèrtil Creixent”, on tingueren lloc els primers passos de la domesticació i amb això el començament del període Neolític.
Aquesta malaltia és una zoonosi de transmissió vectorial per petits cargols dolçaquícoles amfibis i causa innombrables pèrdues econòmiques en ramaderia. El seu important impacte en salut pública el causa la seua gran patogenicitat, amb seqüeles post-tractament, efectes neurològics extrems i oculars incloent-hi fins i tot ceguesa irreversible, i immunosupressió facilitant de coinfeccions conduents a alta morbiditat i fins i tot mort. Dóna lloc a situacions de marcat subdesenvolupament a les comunitats rurals afectades. Es tracta de l’única trematodiasi humana de distribució mundial i mostra una gran heterogeneïtat en patrons de transmissió i en situacions epidemiològiques, que dificulten la definició de mesures preventives i iniciatives eficaces de control.
Santiago Mas-Coma, professor emèrit del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica de la UV, destaca que els nombrosos estudis genètics destinats a aclarir l’evolució d’aquesta malaltia a les diferents regions del món demostren l’existència d’un efecte fundador i suggereixen una disseminació de la fasciolosi humana i animal a partir d’un o pocs centres d’origen. D’ací la importància transcendental de poder establir l’origen dels dos agents causals i comprendre les estratègies utilitzades per aquests paràsits per haver pogut expansionar-se mundialment”.
Fins ara, l’origen de les fascíoles es basava en meres hipòtesis, a causa de les dificultats a desentranyar el que va passar en un passat remot. Però, inesperadament, l’oportunitat de caracteritzar molecularment fascíoles pròpies i específiques d’hipopòtams a l'’Àfrica del Sud i la seua anàlisi genètica comparada amb F. hepatica i F. gigantica de tot el món, a més d’altres fasciòlids d’elefants asiàtics i cèrvids nord-americans, ha proporcionat la base evolutiva i el rellotge molecular adequats per desentranyar aquest galimaties multidisciplinari. Adela Valero, catedràtica del mateix Departament de Farmàcia de la UV ressalta: “de vegades la resposta és on menys s’espera. A ningú se li havia acudit que la clau es trobara als hipopòtams”.
María Dolores Bargues, també catedràtica del mateix Departament de Farmàcia de la UV, s’acaba referint a que “aquests descobriments ofereixen la base de partida per poder reconstruir l’expansió mundial d’aquesta malaltia i establir quines són les estratègies que aquests dos paràsits utilitzen per poder expansionar-se fins a cobrir quasi tot el món, incloses àrees molt extremes d’endèmia humana tant a gran altitud com a l’Altiplà Bolivià a 3800-4100 m, com al Delta del Nil a nivell del mar a Egipte, i des del Sud de la Patagònia fins al desert del Sàhara i quasi tot Àsia i Oceania”.
Article:
Bargues M. D., Halajian A., Artigas P., Luus-Powell W. J., Valero M. A. & Mas-Coma S., 2022. «Paleobiogeographical origins of Fasciola hepatica and F. gigantica in light of new DNA sequence characteristics of F. nyanzae from hippopotamus». Frontiers in Veterinary Science. 9: 990872 (28 pp.). doi: 10.3389/fvets.2022.990872.