Una App per a combatre l’estigma social del TOC redueix la simptomatologia i ajuda a previndre el trastorn

L’ús de l’App esTOCma, un joc per a mòbil llançat per la Universitat de València per a combatre l’estigma social que pateixen les persones amb trastorn obsessiu-compulsiu (TOC), ajuda a disminuir la simptomatologia obsessiu-compulsiva i té un efecte de prevenció i promoció de la salut mental. Aquestes són algunes de les conclusions d’un estudi realitzat per l’equip que va desenvolupar l’App en 2022 i que ha estat monitoritzant el seu ús durant aquest anys per tal d’avaluar l’aplicació. L’estudi ha sigut publicat en la revista Journal of Affectives Disorders.

22 de de maig de 2024

Imatge de l'aplicació
Imatge de l'aplicació

Segons dos estudis publicats recentment i liderats per la professora de Psicologia de la Universitat de València Gemma García-Soriano, l’App esTOCma “ha mostrat ser de gran utilitat per a donar a conéixer el trastorn obsessiu-compulsiu a la societat, i d’aquesta manera, desterrar falsos mites en relació al mateix, disminuir l’estigma i afavorir la busca d’ajuda el més prompte possible”.

Els resultats d'aquests estudis mostren que després d'utilitzar l'App durant uns minuts durant 4-5 dies, les persones usuàries tenen un major coneixement sobre aquest trastorn. A més, augmenta la intenció de buscar ajuda en cas de presentar símptomes similars als del TOC.

“És important assenyalar que tots podem tindre en algun moment intrusions similars a les experimentades per les persones amb TOC, i és important com les valorem i què fem amb elles. L'App mostra les persones com diferenciar entre aquests pensaments, i ensenya a valorar-les de manera que no es convertisquen en un problema”, explica Gemma Garcia. Per això, després d’utilitzar l’App esTOCma, segons la professora, també s’ha vist que “disminueix la simptomatologia obsessiu-compulsiva, cosa que pot tindre un efecte de prevenció i promoció de la salut mental”. A més, l’estudi també demostra que utilitzar l’App ha disminuït els nivells d’estigma associats al TOC en les persones participants, i ha reduït el desig de mantindre distància social amb aquelles persones que el pateixen. La investigadora destaca que els canvis “s’han mantingut als tres mesos, pel que, al menys, a mitjan termini els resultats pareixen mantindre’s. A més, la valoració de les persones que han utilitzat esTOCma és excel·lent. Un 90% d’aquestes va assenyalar que havia aprés amb l’aplicació, i un 98% la recomanaria a una amiga o amic”.

Resultats pioners

Aquests resultats són pioners ja que no hi ha treballs previs similars. esTOCma és una ferramenta que no sols pot contribuir a disminuir l’estigma associat al TOC, sinó també a reduir el temps que passa entre l’aparició dels primers símptomes del TOC, el diagnòstic del mateix i la busca d’un tractament empíricament validat.

L’App va ser desenvolupada pel Grup d’Investigació i Tractament en Obsessions i Compulsions (I’TOC) de la Universitat de València. Està format per professores de la universitat, especialistes en psicologia clínica, investigadores i investigadors. Porten més de 25 anys investigant sobre els aspectes psicopatològics i de tractament cognitiu-conductual del trastorn obsessiu-compulsiu i altres trastorns d’aquest espectre en un sentit ampli, com són els trastorns de la conducta alimentària i la hipocondria o ansietat per la malaltia.

esTOCma és una aplicació gratuïta dirigida tant a la població general com a persones que pateixen TOC, o creuen que podrien patir-lo, i a les seues famílies. Aquesta, ofereix de forma amena, i en format de joc, coneixements i comprensió sobre tot allò que és i no és el TOC, sobre on buscar ajuda, sobre quins tractaments han demostrat eficàcia. Amb l’App es vol donar visibilitat a un problema que genera molt de patiment, tant degut als símptomes que genera com a l’estigma i a la falta de compressió d’aquest.

L’equip d’investigació apunta que és important que es busque ajuda i sobretot ajuda d’especialistes. “Una busca d’ajuda el més prompte possible s’associa a un major èxit terapèutic. A més, açò reduirà molt el patiment de les persones que el pateixen i del seu entorn”.

Referència:

Can an app increase health literacy and reduce the stigma associated with obsessive-compulsive disorder? A crossover randomized controlled trial en Journal of Affectives Disorders. Gemma García-Soriano, Sandra Arnáez, Antonio Chaves, Gema del Valle, María Roncero, Steffen Moritz. Doi:https://doi.org/10.1016/j.jad.2024.01.168

Altres Notícies