Una exposició mostra en imatges els resultats d’un projecte de cooperació per a l’impuls de dones emprenedores a Burkina Faso

La Fundació General de la Universitat de València inaugura aquest dimecres, 26 d’octubre, a les 18 hores, l’exposició ‘Formació per a avançar. Treballant amb dones de Burkina Faso’, al Col·legi Major Rector Peset, on es podrà visitar fins el pròxim dia 30. La mostra presenta l’evolució d’un projecte promogut per la Fundació, amb el suport de l’Obra Social la Caixa, que ha servit per a impulsar l’emprenedoria entre dones de l’àmbit rural a Burkina Faso.

25 de d’octubre de 2016

Coordinada per la professora de la Universitat de València María Jesús Bravo i la investigadora de la Universitat Politècnica de València Lucila Aragó, la mostra consta de 36 fotografies i sis panells explicatius que posen de relleu els resultats del projecte de cooperació al desenvolupament ‘Formació per a l’emprenedoria de dones de l’àmbit rural. Gaoua, Burkina Faso’, en el qual han intervingut la Fundació General de la Universitat de València, l’Obra Social la Caixa i l’Association pour la Promotion Féminine de Gaoua (APFG).

La mostra es completarà amb una xarrada-col·loqui, el mateix dia de la inauguració, a les 19 hores, a càrrec de la presidenta d’APFG, Ini Inkauroba. En la seua intervenció, Inkaouroba exposarà la situació real de les dones a Burkina Faso, així com el treball que realitza l’associació que dirigeix per a la defensa dels seus drets i la potenciació del seu apoderament al sud-oest del país.

De la iniciativa s’han beneficiat més de tres-centres dones que han millorat la seua formació. D’aquestes, més d’un centenar han participat en la formació d’emprenedoria, i la resta són dones formades com a líders per a tornar als seus llogarets de procedència.

L’àrea d’actuació de l’APFG és una zona rural pobre, amb insuficiència d’infraestructures elementals com ara el transport o el proveïment d’aigua i de combustibles per a ús domèstic. A aquestes mancances s’uneixen tradicions que dificulten la vida i el desenvolupament de les dones, com l’ablació, els matrimonis forçats o el levirat.

Així doncs, l’APFG, agrupació local de reconegut prestigi internacional amb més de 20 anys d’experiència, treballa per a canviar i eradicar aquestes pràctiques, i ja ha aconseguit importants avanços. D’altra banda, s’ocupa de la formació i la capacitació de dones mitjançant projectes com ara l’alfabetització en llengües locals i en francés, o la formació en oficis i en gestió econòmica aplicada. La seua activitat li ha proporcionat contacte amb organitzacions d’altres països africans en situació de pobresa com Senegal, Mali o Costa d’Ivori, amb els quals comparteix coneixements i experiència, i realitza tasques d’assessorament.

Un dels països més pobres del món

Burkina Faso és un dels països més pobres del món. Segons l’ONGD Intervida, només el 16% de les xiquetes arriba fins a la secundària, una xifra que deixa els nivells d’alfabetisme femení en estat crític. L’accés al sistema educatiu, ressagat a causa d’importants problemes estructurals i culturals, ni tan sols és igual per a tots dos sexes, sinó que les dones es porten la pitjor part.

En un context de pobresa extrema, al qual es deu la principal causa d’abandó de l’escola, juntament amb costums i hàbits lluny d’afavorir el desenvolupament educatiu, social i econòmic de la dona, aquesta queda relegada, des de xiqueta, a tasques domèstiques. Matrimonis forçosos i embarassos precoços són unes altres de les causes que porten a les famílies a traure les seues filles del col·legi.

La província de Gaoua, on s’ha desenvolupat el projecte ‘Formació per a l’emprenedoria de dones de l’àmbit rural’, pateix aquesta situació i s’ha convertit en el principal focus d’actuació de l’APFG.

+Info:

https://apfg.wordpress.com/

www.asso-apfg.org

Altres Notícies