Una jornada analitza la situació dels drets humans al Sàhara Occidental

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 20 de febrer de 2018
 
Un membre de la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum en el Sàhara Occidental (MINURSO) parla amb un grup de sahrauís.

Amb el títol ‘Sàhara Occidental, on queden els Drets Humans?’, dilluns 19 de febrer se celebrà una jornada d’anàlisi sobre la situació dels drets fonamentals en l’antiga colònia espanyola. La jornada, que tindrà lloc al Saló de Graus de la Facultat de Dret, fou inaugurada pel professor Javier de Lucas, director de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV).

L’objectiu fonamental de les sessions és “oferir a la comunitat universitària una contextualització de la situació actual del conflicte del Sàhara Occidental, quaranta-dos anys després de l’ocupació per part del Marroc, i una anàlisi de les conseqüències d’aquesta violació del Dret Internacional i de les constants violacions dels drets humans patides pels sahrauís”, segons explica la professora de Dret Internacional Raquel Vanyó, organitzadora de la jornada junt amb l’estudianta Esjaba Messaoud.

La jornada s’articula al voltant de tres eixos temàtics: la situació humanitària al Sàhara Occidental; l’espoli dels recursos naturals al qual estan sotmesos els sahrauís; i les violacions dels drets humans comeses per l’Estat marroquí als territoris ocupats després de l’eixida de les tropes espanyoles de l’excolònia. Professors de Dret Internacional, de Dret Penal, activistes pro drets humans i observadors internacionals intervindran en les tres taules redones organitzades sobre aquest tema.

Junt amb l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV), han participat en l’organització de la jornada ASVAES (Associació Valenciana d’Estudiants) i JEDiP (Joves Estudiants de Dret i Ciències Polítiques), amb la col·laboració de Zemmur (Associació de Sahrauís a València), CEAR (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat) i la Federació d’Associacions de Solidaritat Amb el Poble Sahrauí-País Valencià (FASPS-PV).

Més informació: