Les Unitats d’Igualtat de la Xarxa Vives debaten la dimensió de gènere en la recerca i la convivència universitària

La X Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives ha tingut lloc els dies 15 i 16 de desembre a la Universitat de València. La catedràtica d’Història Moderna Isabel Morant ha obert la jornada amb la ponència ‘La igualtat, en quin moment estem?’ el dia 15 a les 10:15 hores en l’Aula Magna del Centre Cultural la Nau.

13 de de desembre de 2022

Paticipants en la trobada amb la rectora Mavi Mestre. Foto: Miguel Lorenzo
Paticipants en la trobada amb la rectora Mavi Mestre. Foto: Miguel Lorenzo

Les sessions es van poder serguir via streaming fent clic ací.

La Universitat de València ha coordinat enguany la X Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats que té com a objectiu debatre les iniciatives més adients per a millorar la situació de desigualtat entre homes i dones en les universitats. La jornada ha constat d’un bloc formatiu, centrat en la integració de la dimensió de gènere en la recerca dins de les convocatòries de projectes competitius així com en la nova Llei de Convivència universitària. S'han compartirt bones pràctiques tant en matèria d’investigació com en actuació i prevenció de la violència masclista.

El segon bloc s’adreçava al Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la XVU, on es presentaren els resultats del pla anual i es valoraren noves actuacions per al curs 2022-2023.

La jornada ha arrancat amb la ponència: ‘La igualtat, en quin moment estem?’ a càrrec de la catedràtica d’Història Moderna i membre de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona de la Universitat de València, Isabel Morant.

A continuació va tindre lloc la primera de les taules d’experiència sobre els Avanços i resistències en la incorporació de la perspectiva de gènere a la recerca amb les aportacions de Consuelo León Llorente, directora de l’Observatori de Polítiques Familiars i responsable de la Unitat d’Igualtat i Inclusió de la Universitat Internacional de Catalunya; Silvia Rueda Pascual, directora territorial en la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i professora de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València; Juana Aznar Márquez, professora del Departament d’Estudis Econòmics i financers de la Universitat Miguel Hernández d’Elx; i Nuria Romo Avilés, professora del Departament d’Antropologia Social i membre de l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de les Dones i de Gènere de la Universitat de Granada.

En la sessió de vesprada, la jornada se centrà en la nova llei de convivència universitària amb la ponència d’Adela Serra Rodríguez, catedràtica de Dret Civil i síndica de greuges de la Universitat de València. Anna Berga i Timoneda, secretària general de la Universitat Ramon Llull i presidenta de la Comissió Dona i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) intervingué a continuació amb la ponència sobre els protocols contra les violències masclistes i lgtbifòbiques a les universitats catalanes.

Per a tancar la jornada, estava prevista la taula d’experiències sobre violències masclistes en la universitats amb la posada en comú de diferents recursos amb què compten algunes de les universitats de la Xarxa Vives com ara l’Espai Violeta a la Universitat de València; el Curs en línia: ‘A les xarxes, lliures i seguris’ de la Universitat Pompeu Fabra; les accions de sensibilització i prevenció de les violències masclistes a la Universitat de Lleida; i la diagnosi de violències masclistes i lgtbifòbiques entre el personal de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Des de l’any 2013, les universitats de la Xarxa Vives treballen a través d’aquest grup d’expertes per a eliminar les desigualtats existents entre homes i dones a la universitat i ha publicat la col·lecció de Guies per una docència universitària amb perspectiva de gènere o els informes sobre la perspectiva de gènere en docència i recerca a les universitats.

El programa complet de la X Trobada: https://www.vives.org/forum-vives/x-trobada-digualtat-de-genere/

Altres Notícies