La Universitat acull el III Congrés CREUP-CRUE per a abordar la LOSU

  • Gabinet de la Rectora
  • 8 de març de 2022
 

Sota la premissa que l'estudiantat és l'eix transversal de totes les activitats universitàries, es va desenvolupar l'III Congrés CREUP-CRUE en la Universitat de València, en el qual es va discutir el pròxim esborrany de la Llei orgànica del Sistema Universitari que presentarà en els pròxims mesos el nou ministre d'Universitats, Joan Subirats.

Durant els dies 3 i 4 de març la Universitat de València va acollir l'III Congrés de la Coordinadora de Representants d'Estudiants d'Universitats Públiques (CREUP), i la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE). Al voltant d'un centenar d'estudiants es van donar cita en aquest congrés per a participar en les taules de treball entorn al debat per la Llei orgànica de Sistema Universitari (LOSU), discapacitat i dimensió social, pràctiques universitàries, i estudiants en la vida universitària.

En l'acte inaugural, el president de CRUE-Assumptes Estudiantils i rector de la Universitat de Múrcia, José Luján va subratllar que el pròxim esborrany de la Llei ha de partir de la premissa que l'estudiantat és protagonista essencial de l'activitat universitària. A més, va assenyalar entorn de l'entramat normatiu vigent, conformat tant per l'actual LOU i, de manera específica, per l'Estatut de l'Estudiant Universitari, aprovat en 2010, que la nova llei hauria d'incidir en la participació de l’estudiantat en els mecanismes de governança i en una major relació entre estudis universitaris i la formació en el període pre universitari.

Luján va insistir durant la seua intervenció en la necessitat de garantir que el procés educatiu dote a l'estudiantat de les universitats espanyoles de les suficients competències transversals, treball en equip multidisciplinari i divers, capacitat de comunicació i anàlisi crítica, entre altres, que van més enllà del purament acadèmic.

La presidenta de CRUE-Professorat, rectora de la Universitat de València i amfitriona d'aquesta trobada, María Vicenta Mestre, va donar la benvinguda a l'edifici històric de la Universitat i va destacar “el calat de les transformacions que aquest tercer congrés pretén enfrontar”, a més d'emfatitzar la importància que la universitat treballe per a evitar que ningú es quede arrere.

Així mateix, centrant-se en la figura de l'estudiant, la rectora va posar en valor el rol de lluita activa de l'estudiantat i el seu paper en la història, el present i el futur de la institució universitària, i va felicitar per l'organització d'aquest congrés, “instrument orientat a la construcció del futur de la universitat, especialment, des del diàleg intergeneracional”.

Per a finalitzar, el president de la Coordinadora de Representants d'Estudiants d'Universitats Públiques (CREUP), Nicolás Hernández, va insistir també en la necessitat que la futura llei universitària fomente la participació dels i les estudiants, facilite la connexió de les titulacions “amb la societat i el futur laboral dels estudiants”.

Les taules de treball es van estendre fins al divendres 4 de març, discutint la discapacitat en la dimensió social i el desenvolupament dels estudiants en la vida universitària. Per a concloure el seu van proposar temes de treball per a ser desenvolupats en el pròxim congrés. Posteriorment es va realitzar la clausura oficial des de l'Aula Magna de la Facultar de Filosofia i Ciències de la Educació.