La Universitat acull el primer congrés internacional sobre aplicacions educatives del còmic

  • Gabinet de Premsa
  • 19 d’octubre de 2022
 
Detall del cartell.
Detall del cartell.

Del 19 al 21 d'octubre se celebra en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València la primera edició de la International Conference Teaching with Comics, organitzada per la Càtedra d’Estudis del Còmic Fundación SM-Universitat de València, el Grup d'investigació ELCIS i el Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura.

El congrés és el resultat de l’interés creixent des de l’àmbit acadèmic en el ‘nové art’ com a metodologia educativa, plasmat en un nombre cada vegada major de publicacions en revistes acadèmiques de prestigi, així com en l’aparició de llibres específicament dedicats a aquest tema, que demostren que l'ús de la historieta pot abastar qualsevol disciplina, des de les Humanitats a les Ciències, així com qualsevol etapa educativa, des de Primària a l’Ensenyament Superior universitari.

El congrés, dirigit pels professors Noelia Ibarra i Álvaro M. Pons, presenta a través d’un centenar de comunicacions no sols aquest interés, sinó els resultats i propostes de les línies d’investigació i treball que ja s’estan duent a terme en diferents universitats i entitats educatives. Amb ponents provinents de geografies tan dispars com Amèrica, Europa o Àsia, aquesta cita intenta crear un espai acadèmic de reflexió sobre les aplicacions del còmic, que desborden l'espai educatiu per a entrar en la intervenció social.

La Universitat de València ha sigut pionera en l’estudi de les aplicacions del còmic, sent la primera a tindre una càtedra institucional dedicada al còmic i a posar en marxa un màster propi d'Educació i Còmic per a la formació del professorat en les possibilitats del còmic a l’aula.

El congrés compta amb ponències plenàries a càrrec d’especialistes de reconegut prestigi, com Nick Sousanis (San Francisco State University), Ana Merino (Iowa University) i Gino Frezza (Universita di Salern), a més de taules redones dedicades a la presència del còmic a la biblioteca, la intervenció socioeducativa i la labor autoral, amb la presencial dels Premis Nacionals de Còmic Paco Roca, Cristina Durán i Miguel Ángel Giner.

El cartell del congrés ha sigut realitzat per l'artista Nadia Hafid, creadora d'obres com a Chacales o El buen padre. Han col·laborat en l'organització del congrés la Facultat de Magisteri, l'acció europea COST ICOn-MICs, la Fundación El Arte de Volar i el Centre Micharmut d'Estudis i Conservació del Patrimoni del Còmic, impulsat per la Universitat de València i el Ajuntament de València.