Universitat i Ajuntament signen el conveni per a la creació d’un jardí didàctic sobre la història i biodiversitat de l’Horta al ‘solar de Jesuïtes’

  • Gabinet de la Rectora
  • 22 d’abril de 2021
 
Universitat i Ajuntament signen el conveni per a la creació d’un jardí didàctic sobre la història i biodiversitat de l’Horta al ‘solar de Jesuïtes’
Esquerra a dreta: vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo; alcalde de València, Joan Ribó; rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre; vicerector d'Economia i Infraestructures, Justo Herrera.

La Universitat de València donarà suport científic i activitat didàctica i educativa al nou espai formatiu sobre la història i biodiversitat de l’Horta valenciana que es crearà a l’espai conegut com ‘solar dels Jesuïtes’. Ubicat a la Gran Via de València, es convertirà en un Jardí municipal, completant els espais verds configurats per l’annex Jardí de les Hespérides i el Jardí Botànic de la Universitat de València. Un conveni de col·laboració signat aquest dijous 22 d’abril entre l’alcalde de València, Joan Ribó, i la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, permetrà aquesta aliança institucional per la transformació urbana d’aquest espai singular de la ciutat de València.

‘Un dia històric’, així ha estat qualificada per les autoritats municipals i universitàries la jornada d’aquest 22 d’abril de 2021, en què s’ha signat un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de València i la Universitat de València per tal de cooperar en la creació d’un nou Jardí Municipal, ‘el Jardí Trini Simó’, ha anunciat l’alcalde Ribó.

Un jardí municipal que ‘és un gran projecte per a València, que arreplegarà el passat, el present i el futur, que connectarà la tradició i els arrels amb la reflexió i la ciència’, segons ha definit el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, a aquest nou espai verd que es configurarà com un espai formatiu al voltant de l’Horta, la seua història, biodiversitat, l’alimentació de proximitat i la sostenibilitat.

La col·laboració de la Universitat de València se centrarà en l’aportació de la base científica, així com en l’aprofitament didàctic i educatiu posterior i del manteniment a llarg termini del contingut científic del futur Jardí Trini Simó. Així ho ha informat el director del Jardí Botànic de la Universitat de València, Jaime Güemes.

Aquest conveni és el resultat d’un intens treball realitzat per un equip municipal i de la Universitat de València, en el marc d’un procés urbanístic de transformació dels 7.215 m2 d’espai de propietat municipal. Una intervenció arqueològica sobre el terreny i un concurs d’idees per a la redacció del projecte són els passos següents que acabaran en un Pla Director de tot l’entorn, conseqüent amb el Pla Especial que protegeix el Jardí Botànic de la Universitat, i que recuperarà l’alqueria del carrer Beat Bono, segons ha informat el vicealcalde Sergi Campillo.

En paraules de l’alcalde de València, se satisfà una històrica demanda ciutadana urbanística, impulsada pel moviment Salvem el Botànic, i és ara el moment de ‘fer els honors a tota la gent que va treballar intensament per l’interés públic’.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha recordat que la Universitat es va crear en 1499 pel poder municipal de València, pels seus Jurats, i que des dels seus inicis ha comptat amb un ‘hort de simples’ que servia de suport a la docència i investigació en plantes medicinals.

Des de fa més de 220 anys el Jardí Botànic de la Universitat de València es troba a l’emplaçament de l’actual carrer de Quart, en el que va ser ‘hort de Tramoieres’, adquirit aleshores per l’ajuntament per a crear el que és el Jardí Botànic més antic d’Espanya i un dels més antics d’Europa.

Més de 18.000 persones visiten cada any en Jardí Botànic de la Universitat, ha recordat la rectora, qui ha posat en relleu el caràcter científic i de divulgació del coneixement que té aquest Jardí Botànic, Bé d’Interés Cultural (BIC) municipal.

‘Hui tanquem una etapa de transformació urbana’, ha afirmat la rectora Mª Vicenta Mestre, qui ha destacat que el nou Jardí, creat per l’Ajuntament i la Universitat, ‘serà un espai que complementarà el Jardí Botànic, i serà una transició, en forma de pulmó verd, al Jardí de les Hespérides i, més enllà, al Jardí del Túria’.

La rectora de la Universitat de València ha agraït tot l’esforç i treball realitzat pels equips de l’Ajuntament i de la Universitat implicats, així com el compromís de l’alcalde Ribó, el vicealcalde Campillo, el vicerector Herrera, del gerent de la Universitat, així com del director del Jardí Botànic per fer realitat aquest projecte.

Un projecte que, per a la rectora de la Universitat, ‘és una fita històrica’, i que està ‘al servei de les persones, de la ciutat’. Una ciutat que ‘continuem construint, Ajuntament i Universitat, com fem des de 1499’, ha remarcat la rectora Mª Vicenta Mestre.