La Universitat atorga hui dijous la seua Medalla a l’escriptor, traductor i antropòleg Joan Francesc Mira

  • 1 de desembre de 2016
 
Imatge Joan Francesc Mira

La Universitat de València atorga hui dijous, dia 1 de desembre, la seua Medalla a l’escriptor, traductor i antropòleg Joan Francesc Mira. L’acte acadèmic començarà a les 11 hores al Paranimf de l’edifici històric del carrer de La Nau. Durant la sessió intervindrà el rector, Esteban Morcillo, i la catedràtica Josepa Cucó, qui serà l’encarregada de llegir la ‘laudatio’.

Joan Francesc Mira (València, 1939) és batxiller en Filosofia per la Universitat Gregoriana de Roma, llicenciat per la Lateranense, i llicenciat i doctor per la de València. Ha col·laborat amb Claude Lévi-Strauss a París (Collège de France, Sorbona) i amb el Consell Internacional de Ciències Socials, Centre de Viena. Ha estat Visiting Fellow a la Universitat de Princeton, catedràtic d’institut i professor de grec a les universitats de València i Jaume I.

Va fundar i dirigir l’Institut Valencià de Sociologia i Antropologia Social i el Museu d’Etnologia de València, i és membre de l’Institut d’Estudis Catalans (Secció de Filosofia i Ciències Socials) i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

És autor de més de quaranta llibres, que van de les ciències socials i l’assaig a la narrativa o a la traducció de textos clàssics, com la ‘Divina Comèdia’ o l’’Odissea’. Entre les seues novel·les destaquen ‘Els treballs perduts’, ‘Borja Papa’, ‘Purgatori’ o ‘El professor d’història’, i entre els assaigs ‘Crítica de la nació pura’, ‘Cultures, llengües, nacions’, ‘Hèrcules i l’antropòleg’, ‘Sobre ídols i tribus’ o ‘En un món fet de nacions’, a més de diversos reculls d’articles i prop d’un centenar de publicacions acadèmiques.

Entre altres distincions ha rebut la Lletra d’Or, la Creu de Sant Jordi, el Premio Nacional de Traducción, diversos Premis Nacionals de la Crítica, i la Medalla d’Or de la Ciutat de Florència. També és Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2004 i Premi de les Lletres Valencianes 2016