La Universitat busca incrementar la conscienciació de la joventut per a la protecció del riu Palància

  • Gabinet de Premsa
  • 22 de setembre de 2022
 
Primera reunió del projecte, al CEFIRE de Sagunt.
Primera reunió del projecte, al CEFIRE de Sagunt.

Especialistes del Departament de Geografia de la Universitat de València promouen una iniciativa per a conscienciar la joventut en la protecció del riu Palància. ‘Joves pel Riu Palància: la Geografia vora riu’ és el títol del projecte, dirigit per la catedràtica Ana Mª Camarasa.

Aquesta setmana han arrancat les activitats amb un curs oferit pel CEFIRE de Sagunt per al professorat dels centres de secundària de la zona. Al curs van assistir també els voluntaris d’Acció Ecologista Agró, encarregats de donar suport al coneixement del riu mitjançant recorreguts de temàtica mediambiental.

A partir d’ací el projecte s’anirà desenvolupant de manera presencial als instituts de secundària, al propi riu i a través de les xarxes socials.

Es tracta d’una iniciativa desenvolupada des del Vicerectorat de Cultura en la secció ‘Territori i Societat’. Amb aquest projecte s’inicia una nova línia denominada ‘Coneixent el Territori’, l’objectiu del qual és aproximar la Universitat al territori mitjançant processos de col·laboració ciutadana.

‘Joves pel Riu Palància’ és un projecte pilot basat en una metodologia mixta que reuneix els canals educatius tradicionals (a través de les aules dels centres d’educació secundària) i les xarxes socials més pròximes a la joventut (sota supervisió adulta). Amb el lema ‘Coneix, cuida i protegeix el teu riu’ es llançaran cinc reptes de conscienciació mediambiental, centrats en la desembocadura del riu Palància.

El riu Palància és un sistema fluvial amb una conca vessant de més de 976 Km² que naix a El Toro i desemboca en els termes municipals de Sagunt i Canet d’en Berenguer. Encara que presenta un règim fluvial de circulació contínua en la capçalera, a partir de Sot de Ferrer només porta aigua quan es registren pluges d’una certa importància. Això fa que la desembocadura romanga seca la major part del temps i que, tant a Sagunt com a Canet d’en Berenguer, la percepció del llit com a riu s’haja desvirtuat. A això s’afig el fort caràcter industrial del Port de Sagunt, una circumstància que desvincula la ciutadania d’aquesta zona més que en altres trams amb major tradició agrícola.

No obstant això, el riu constitueix un espai verd d’inestimable importància ecològica per a l’entorn que, en opinió de les persones impulsores d’aquest projecte, “ha de ser posada en valor”. “Fins a l’actualitat, cap dels plans de restauració de la desembocadura que s’han dut a terme ha resultat efectiu, en gran part per inadequació de les mesures aplicades, fet que evidencia un gran desconeixement de la dinàmica fluvial”, afirmen.

La informació es pot seguir a través de la web del Vicerectorat de Cultura i Territori

https://www.uv.es/uvweb/uvcultura-territori-societat/ca/coneixent-territori/programa-joves-riu-palancia/presentacio-1286272497856.html

Més informació:

Arxivat en: Geografia