La Universitat celebra la Setmana per la Inclusió ‘Som iguals, som diferents’ amb una trentena d’activitats

  • Fundació General UV
  • 10 de desembre de 2019
 

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat el 3 de desembre, la Universitat de València ha celebrat durant tota la setmana les Jornades per la Inclusió ‘Som iguals, som diferents’, que arrancaren dilluns dia 2 al vestíbul de la Facultat de Psicologia amb la inauguració de l’exposició ‘Slow E-Motion’, organitzada per la Fundació Asindown.

“Som una universitat que aposta per la docència de qualitat, la recerca i la transferència de coneixement amb uns valors transversals que són la igualtat i la diversitat, perquè sols així farem una societat i una universitat més inclusives i, per tant, més felices. A la Universitat de València treballem per la inclusió de totes les persones, amb capacitats diferents que no podem deixar d’aprofitar com a universitat i com a societat”, va manifestar la rectora María Vicenta Mestre durant l’acte inaugural, el qual va estar seguit per l’equip deganal que encapçala Mª Dolores Sancerni; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; els membres del servei UVdiscapacitat i la seua directora, Celeste Asensi; així com xics i xiques d’Asindown.

L’exposició, que constava d’una sèrie de panells amb fotografies que relataven valors, ha estat al hall de la Facultat fins a dijous dia 5 i el que pretenia era “reflectir quines són les característiques i la manera de viure de les persones amb síndrome de Down”, va apuntar la coordinadora del CAI Asindown i psicòloga de l’entitat, Mamen Buigues. “Es titula ‘Slow E_Motion’ perquè sempre estem explicant a la resta de la societat que les persones amb síndrome de Down tenen una manera de sentir que fa que els que estem al seu costat hem de parar i sentir la vida de manera diferent. El que hem intentat és que la gent que la veja intuïsca com se sent una persona amb síndrome de Down i com fan sentir a la gent que està al seu voltant”, explicà.

El programa
El servei per a la integració de persones amb discapacitat de la Universitat de València, UVdiscapacitat, inscrit en la Fundació General d’aquesta institució acadèmica, organitza cada any aquestes jornades que enguany s'han desenvolupat del 2 al 9 de desembre amb una trentena d’activitats entre tallers, conferències, taules redones, un mercat solidari instal·lat al vestíbul de la Facultat de Medicina i Odontologia, i diverses activitats lúdiques.

A més, cada edició es dedica especialment a un tipus de discapacitat. Segons va indicar la directora d’UVdiscapacitat, Celeste Asensi, “aquest any hem volgut visibilitzar les persones amb sordesa: a la nostra comunitat universitària hi ha algunes persones que utilitzen la llengua de signes i tenim molts estudiants que els agradaria aprendre-la, per això hem apostat en el nostre programa pels tallers d’introducció a la llengua de signes”.

Aquests tallers han tingut lloc a diversos espais de la Universitat tots els dies entre les 11 i les 13:30 hores pels matins, i les 15 i les 18:30 hores per les vesprades, i han estat adreçats a tota la comunitat universitària: estudiantat, professorat i personal d’administració i serveis.

Dilluns 2 també hi hagué un taller de Braille organitzat per ONCE, mentre l’actuació ‘Ballanto, teràpia ocupacional a través del ball’, prevista per a aquest dia, va quedar ajornada al dilluns 9 per les condicions meteorològiques de la vesprada.

Dimarts 3 va començar amb l’activitat ‘Dansa i moviment’ al Pavelló d’Esports de Blasco Ibáñez i per la vesprada, l’aula d’informàtica d’UVdiscapacitat va acollir la sessió ‘Gestió del temps en la preparació d’exàmens’ per a l’estudiantat amb discapacitat.

Dimecres 4, a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació i durant tot el matí, va tindre lloc la tercera ‘Jornada Fibromiàlgia de la Comunitat Valenciana’, organitzada per l’associació AVAFI. Per la vesprada, Carmen López, de l’associació AVANT, va oferir una conferència sobre conductes addictives; i el Servei d’Educació Física i Esports de la Universitat organitzà uns panells de discussió sobre la situació actual i la tendència de futur de l’esport adaptat a la Comunitat Valenciana.

Dijous 5, Xavier Sanmartín, de l’associació AVALCAB, parlà amb l’alumnat de Treball Social sobre la prevenció dels transtorns en la conducta alimentària; i va cloure les jornades una taula redona protagonitzada per dos usuaris del servei UVdiscapacitat que contaren les seues experiències personals a la Universitat.

“Es tracta d’experiències reals de persones amb discapacitat que han realitzat la carrera a curs per any amb els recursos que han necessitat, acabant així en les mateixes condicions que altres companys. I és que l’objectiu del nostre servei és equiparar oportunitats, per això aquesta setmana el que intentem és mostrar aquells estudiants que realment passen per la nostra universitat com a un estudiant més”, va explicar Celeste Asensi.

La Universitat de València continua sent la universitat presencial on més estudiants amb discapacitat es matriculen (més d’un miler), procedents tant de la Comunitat com d’altres autonomies. En aquest sentit, Asensi afegeix: “La gent considera atractiva València per a vindre, on saben que hi ha un servei que porta molts anys treballant per la inclusió i fa que el professorat i el personal d’administració siguen persones molt implicades en la diversitat”.

Més informació: