La Universitat clausura un projecte internacional de divulgació científica sobre la resistència als antibiòtics per a alumnat de secundària

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 4 de maig de 2023
 
(D’esquerra a dreta). Carmen Baño, Elena Thibaut, Sergi Maicas, Belén Fouz, Elena G. Biosca, Hortensia Rico i Rosa Mochales.
(D’esquerra a dreta). Carmen Baño, Elena Thibaut, Sergi Maicas, Belén Fouz, Elena G. Biosca, Hortensia Rico i Rosa Mochales.

Micromón, un projecte europeu que es desenvolupa a setze països per acostar la cultura científica i la recerca biomèdica a nivells educatius preuniversitaris i fomentar la vocació investigadora, ha estat clausurat hui dijous en la seua edició valenciana al Saló d’actes Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna, amb assistència de més de 700 persones. Entre febrer i abril d’aquest any, alumnat universitari i professorat del Departament de Microbiologia i Ecologia s’han desplaçat a vint-i-sis instituts i col·legis valencians on han guiat la realització d’experiments per descobrir nous ceps bacterians productors d’antibiòtics.

En la primera fase, a finals de juny de 2022, 32 professors d’educació secundària van iniciar un programa de formació pròpia en col·laboració amb el CEFIRE-CTEM (Generalitat Valenciana). En una segona fase, al novembre, 48 estudiants de les facultats de Biologia i Farmàcia van fer formació específica sobre el programa. A cadascun dels centres d’educació secundària, els grups formats per 2-4 estudiants universitaris o MITES (MIcromón Training ASsistant) i un professor o MIPI (MIcromón Partner Intructor) han dut a terme cinc sessions en col·laboració amb el professorat del centre, a les que els estudiants de secundària han après nocions sobre el problema de la resistència bacteriana als antibiòtics i el seu impacte socioeconòmic, i han assimilat diverses metodologies experimentals.

En l’acte de cloenda han participat, des de la Universitat de València, J. Javier Navarro, director del Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa; Hortensia Rico, degana de la Facultat de Farmàcia; Rosa Mochales, directora de la Unitat d’Igualtat; Carmen Bañó, degana de la Facultat de Ciències Biològiques; Manel Perucho, director del Servei de Llengües i Política Lingüística; Elena Thibaut, directora del CEFIRE CTEM (Generalitat Valenciana); Belén Fouz, coordinadora de Micromón 22/23 i Sergi Maicas, coordinador de Micromón UV.

Small World Initiative és un projecte científic d’àmbit internacional que va sorgir a la Universitat de Yale (EUA) el 2012 com una estratègia per fomentar la vocació per la investigació científica dels joves i tracta un problema urgent de salut com és la necessitat de trobar nous antibiòtics eficaços contra les malalties infeccioses. L’èxit al seu país d’origen va portar el projecte a expandir-se els anys següents per nombrosos països, incloent-hi Espanya, on es va començar a desenvolupar el 2017 per mitjà de la xarxa Micromundo@Spain, constituïda per 30 universitats, i de la qual la Universitat de València és cofundadora.

El projecte Micromón@Universitat de València 2022/23 es va iniciar el juny del 2022 amb un curs de formació per a professorat d’educació secundària en col·laboració amb el CEFIRE-CTEM de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Al novembre, 48 alumnes procedents de diferents graus i màsters adscrits a les facultats de Biologia i Farmàcia van rebre formació específica sobre el món dels superbacteris i les resistències bacterianes als antibiòtics.

El professorat del Departament de Microbiologia i Ecologia (en cooperació amb Biologia Vegetal/Edafologia i Informàtica) supervisa el projecte des del curs 17/18, amb la implicació de més de 300 monitors durant aquests anys. Posteriorment, els alumnes van actuar com a guies en la realització d’experiments a 26 instituts. La xarxa Micromón@Universitat de València integra actualment 60 centres educatius valencians.

A més, l’activitat s’ha ampliat aquest curs amb la realització del projecte FagoVal, dedicat a l’obtenció de bacteriòfags actius davant de bacteris resistents a antibiòtics, coordinat per Elena G. Biosca.

 

Consorcis internacionals

El projecte Micromón-Universitat de València és membre de consorcis internacionals (Small World Initiative, Tiny Earth) i hispanolusità (MicroMundo). A la UV, està cofinançat pel Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa, la Unitat d’Igualtat i el Servei de Llengües i Política Lingüística. A més, està avalat per la Societat Espanyola de Microbiologia i el Pla Nacional de Resistència a Antibiòtics i de la seua difusió se n’encarrega la Unitat de Cultura Científica-Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.

Peu de foto annex: (D’esquerra a dreta): Esther Carbó, Jaume García Segura, Manel Perucho, Belén Fouz, Elena González Biosca, J.Navarro, Sergi Maicas, Jesús Zueco, Roberto Gozalvo i Alfonso Navarro.  

Imatges: