La Universitat col·labora amb Microsoft Research per desenvolupar models d’Intel·ligència Artificial per a la seguretat alimentària a Àfrica

  • Laboratori de Processament d'Imatges (IPL)
  • 30 de juny de 2022
 
Imatge d'un repartiment d'aliments a Àfrica.
Imatge d'un repartiment d'aliments a Àfrica.

Microsoft Research finançarà un projecte de la Universitat de València i la Universitat de Reading (Regne Unit) per a desenvolupar una nova generació d’algoritmes d’IA per modelar i entendre l’impacte de les intervencions humanitàries en la seguretat alimentària a l’Àfrica. El Laboratori de Processament d’Imatges (IPL) liderarà la investigació per part de la Universitat de València.

La Iniciativa d'Investigació Climàtica de Microsoft (MCRI) finança activitats per impulsar transformacions en la descarbonització, la comptabilitat del carboni i les avaluacions del risc climàtic. "Com a investigadors, estem emocionats de treballar junts en projectes seleccionats específicament pel seu impacte potencial en els reptes climàtics globals. Amb les capacitats computacionals de Microsoft i l'experiència del domini dels nostres col·laboradors acadèmics, els nostres punts forts complementaris poden accelerar el progrés de maneres increïbles", diu Karin Strauss, directora d'’investigació a Microsoft.

En aquesta edició, Microsoft ha finançat 9 projectes de col·laboració amb el món acadèmic de tot el món que abasten temes com l'enginyeria de materials, la fusió de dades i la inferència causal per entendre i predir el risc climàtic. El projecte de la Universitat de València juntament amb la Universitat de Reading s'anomena Causal4Africa, i investigarà el problema de la seguretat alimentària a l'Àfrica des d'un nou punt de vista de la Intel·ligència Artificial (IA). El problema és d’urgència donada la greu situació del continent, agreujat per la pandèmia, la cadena de subministrament, i els conflictes armats. El projecte il·lustrarà la utilitat de la inferència causal i l'estimació dels efectes a partir de dades observacionals mitjançant l'anàlisi d'intervenció. El projecte és molt ambiciós, anant més enllà del poder predictiu de la IA, anant cap a una IA que entenga les relacions causa-efecte en l'avaluació del risc climàtic, el qual permetrà l’interpretació i l'avaluació de la probabilitat i les conseqüències potencials d'intervencions específiques.

“Estem molt il·lusionats per començar el projecte i la col·laboració amb Microsoft. Abordar aquest problema en la intersecció del clima, el medi ambient i la societat amb mètodes avançats de descobriment causal és un repte, i és molt motivador”, afirma el professor Gustau Camps-Valls, coordinador del grup ISP de la Universitat de València. El professor Ted Shepherd, líder de l'equip de la Universitat de Reading (Regne Unit) del projecte, afegeix: "L'objectiu general és il·lustrar com el descobriment causal i els mètodes d'avaluació de l'impacte causa-efecte ajuden a entendre l'impacte de les intervencions humanitàries en nivells de seguretat alimentària”.

El doctor Gherardo Varando (co-IP al projecte, i membre de l’ISP a la Universitat de València) comenta: “El problema és molt complex; S'han d'esperar relacions causa-efecte multivariants, multiescala, no lineals i espai-temporals, juntament amb efectes ocults o latents. Els mètodes estàndard d'aprenentatge automàtic (el conegut com ‘machine learning’) només prediuen bé, però no poden explicar o entendre els problemes. Necessitem algorismes avançats d'inferència causal per descobrir les relacions causals i per avaluar les conseqüències potencials d'intervencions específiques". José María Tárraga, membre de l’equip investigador de l'ISP a la Universitat de València, afegeix: "La seguretat alimentària està a un nivell de risc sense precedents en aquests dies, especialment provocat per esdeveniments de sequera contínues, interaccions complicades entre els preus dels aliments, inflació energètica i una ajuda humanitària insuficient, juntament amb conflictes armats i fluxos migratoris”. Gustau conclou: “Efectivament, entendre eixes relacions amb algorismes i dades ens pot donar claus objectives sobre què i com podem prendre accions per anticipar i remediar els problemes de seguretat alimentària a escala continental o global.”