La Universitat es suma a la campanya de Pobresa Zero 2020

  • Gabinet de la Rectora
  • 16 d’octubre de 2020
 
Imagen de la noticia

Com cada 17 d’octubre i des de 1992, es celebra el Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa i des de la Universitat de València es coordinen nombroses accions per tal de visibilitzar i conscienciar d’aquest problema agreujat enguany per la pandèmia de la COVID-19.

Amb el lema enguany de ‘Pobresa Zero Revolució! Front a la pobresa, drets humans per a totes’ es celebra el dissabte 17 d’octubre el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, un any marcat pel coronavirus i la crisi mundial que ha posat de manifest la feblesa de les persones, demostrant que davant situacions adverses que afecten el conjunt del planeta, són aquells països, territoris i persones amb menys recursos les que es veuen afectades en major mesura. Però junt amb aquest virus biològic i la situació d'emergència sanitària, n’hi ha un altre virus, el de la indiferència, que fa que en aquells països amb recursos però sense serveis socials forts el respecte per la vida es mesure en funció de la capacitat econòmica.

Aquesta crisi sanitària ha posat sobre la taula les diferències socials, però sobretot ha evidenciat la necessitat de treballar des d'un punt de vista global i posant els drets humans com prioritat absoluta. Perquè d’una crisi sanitària s’ha passat a una econòmica i social que evidencia la precarietat dels qui no tenim accés a aliments bàsics.

En aquest context, la UV es posiciona a favor de la lluita contra aquesta trista situació en un acte conjunt amb la Universitat Politècnica de València. El vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Carles Padilla, ha destacat que la campanya Pobresa Zero de 2020 ‘vol cridar l'atenció sobre les desiguals conseqüències provocada per la COVID-19 evidenciant que la situació d'emergència sanitària afecta especialment a territoris i persones. Des de la UV volem visibilitzar que en el segle XXI perseguim el repte d’erradicar la pobresa pel que mantenim el nostre compromís en formar, investigar i educar en valors  posant els drets humans com prioritat absoluta’.

Per la seua part, el cap del Servei de Relacions Internacionals i Cooperació, Carlos Pomer, ha assenyalat que ‘la UV, com a institució acadèmica i agent social, té una llarga trajectòria de dedicació a la Cooperació Universitària al Desenvolupament (CUD), com a part essencial del seu compromís social reflectit en l'article 4 dels seus Estatuts’.

‘Des del Servei de Relacions Interncionals i Cooperació dediquem tots els esforços a la promoció de la participació de la comunitat universitària en accions de cooperació al desenvolupament que contribuïsquen a la formació, l'educació i la sensibilització dels ciutadans de l'entorn i dels membres de la pròpia comunitat universitària’, ha puntualitzat Pomer.

Per a conscienciar sobre aquesta problemàtica, des de la Unitat de Cooperació es realitzen nombroses accions com les beques i ajudes que aprova cada any la Comissió 0,7 de la UV, entitat que gestiona l'aplicació del 0,7 del pressupost de la institució per a la cooperació al desenvolupament; els cursos i jornades de sensibilització de cooperació; la promoció de la participació de la UV en xarxes i institucions internacionals en matèria de cooperació i la supervisió dels projectes de cooperació al desenvolupament tant en les convocatòries pròpies de la Universitat en les convocatòries d'altres institucions, com la Generalitat Valenciana, l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID) i el Ministeri d'Afers exteriors i Cooperació (MAEC).

Imatges: