La Universitat inicia les rutes matemàtiques, un projecte que relaciona el patrimoni valencià amb la divulgació científica

 

La Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València ha iniciat aquesta setmana passada les rutes matemàtiques, unes activitats didàctiques i divulgatives adreçades a estudiantat de secundària i batxiller, consistent en itineraris científics on s’utilitza l’entorn de la ciutat de València com a recurs per a l’ensenyament i l’aprenentatge de matemàtiques. En una primera fase de l’activitat, fins a juny, participaran més de 3.000 alumnes d’uns 50 instituts.

 

        Motxilla que conté el material necessari per a la ruta (lupa, brúixola, calculadora, clinòmetre o corda).
 

Les Torres de Serrans, el Jardí Botànic, l’Oceanogràfic, la Ciutat de les Arts i de les Ciències, La Nau o el Mercat de Colon són alguns dels espais utilitzats per a aquestes rutes didàctiques. Així, aquesta setmana l’estudiantat de tres centres educatius valencians ha realitzat l’itinerari De les Torres de Serrans al Jardí Botànic, on s’ha pogut medir l’alçada de les Torres de Serrans, s’ha fet exercicis d’orientació des de dalt d’aquest element patrimonial amb plànol i brúixola, o s’ha identificat els elements geomètrics presents en la façana de les torres, entre d’altres. També s’ha utilitzat espill i clinòmetre (una eina per a mesurar l’angle, en graus, d’elements verticals).

Cada grup, format per entre sis i deu estudiants amb un monitor o monitora, disposa d’una motxilla que conté el material necessari per a realitzar la ruta elegida (lupa, brúixola, calculadora, l’esmentat clinòmetre o corda). A més, per a cada itinerari es dissenya un quadern didàctic que conté diferents activitats que podran utilitzar-se en classe, una vegada finalitzada l’activitat.

Els tres centres que aquesta setmana han participat també han estat a la Plaça de Manises per analitzar el mosaic (disseny format per combinacions de figures geomètriques planes) del Palau de la Generalitat Valenciana, format per dos torres i un cos central més baix. En la Plaça de la Mare de Déu, l’alumnat ha pogut calcular la superfície d’aquesta. Les activitats s’han completat també amb elements de la Seu, com mesurar l’alçada del Micalet des de la Plaça de la Reina; o identificar elements de les Torres de Quart i del Jardí Botànic de la Universitat de València.

Benetússer, Paiporta, València, Almenara, Massamagrell, Algemesí, Turís, Benigànim, Ayora, Moixent, el Puig o Alcalà de Xivert és la procedència d’alguns dels instituts que participaran en les rutes matemàtiques previstes fins a juny.

Les Rutes Matemàtiques per la ciutat de València és una activitat promoguda per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, en col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Klawarizmi, que va iniciar-se l’any 2003, i que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.

 

Peu de foto: La ruta matemàtica iniciada aquesta setmana ha tractat els elements geomètrics o la altura de les Torres de Serrans i d’altres conjunts patrimonials de València

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies