La Universitat i l’Institut Nacional d’Antropologia i Història de Mèxic reforcen els seus lligams amb un nou conveni de col·laboració.

  • Gabinet de la Rectora
  • 21 de maig de 2021
 

L’acord permetrà enfortir les relacions entre les institucions i els seus professionals, permetent continuar aprofundint en el coneixement de l’antiga civilització maya i en la salvaguarda del seu patrimoni cultural.

La rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre i el director general de l’Institut Nacional d’Antropologia i Història (INAH), del Govern de Mèxic, Diego Prieto Hernández han signat un conveni de col·laboració per a la cooperació interinstitucional entre ambdues institucions  amb la finalitat d’enfortir la relació existent entre les dues parts i el desenvolupament d’un programa de cooperació en els camps de la protecció preservació, promoció i administració del patrimoni cultural.

Aquest acord és fruit d’una dilatada trajectòria de col·laboració, iniciada l’any 2016, entre els professionals de l’Institut Nacional d’Antropologia i Història, encarregats de la tutela del patrimoni cultural mexicà i l’equip investigador del projecte MAYATECH de la Universitat de València.

Aquest projecte, dirigit per la doctora Cristina Vidal (Universitat de València) i el doctor Gaspar Muñoz (Universitat Politècnica de València), i finançat per la Generalitat Valenciana a través del projecte PROMETEO, duu a terme documentació, anàlisi i difusió dels bens patrimonials de l’àrea maya, concretament del palau del governador de Uxmal, un dels millors exemples coneguts de l’arquitectura maya. Tot açò mitjançant l’ús de les noves tecnologies per a la documentació i les tècniques arqueomètriques capdavanteres.

MAYATECH té el seu origen en el Projecte La Blanca, iniciat l’any 2004 i dirigit pels mateixos investigadors i que tenia com a objectius la investigació arqueològica i arquitectònica de La Blanca i Chilonché, ubicats al departament de El Petén (Guatemala).

Aquest acord permetrà enfortir més les relacions de cooperació i aprofundir en el coneixement de l’antiga civilització maya, així com potenciar la salvaguarda excepcional del legat arqueològic en ciutats patrimoni de la humanitat, com és el cas de l’Uxmal.

L’acte ha comptat amb la presència de la professors i investigadors de la Universitat de València, Cristina Vidal i Gaspar Muñoz; i de la tècnica de Relacions Internacionals, M. José Esteban. Pel que fa als representants mexicans, hi ha participat el coordinador Nacional d’Arqueologia, Pedro Francisco Sánchez; la presidenta del Consell d’Arqueologia, Laura Ledesma; el coordinador nacional de Centre INAH, René Alvarado; i el director de la Zona Arqueològica de Uxmal i Ruta Puuc, José G. Huchim; entre d’altres.