La Universitat lidera un projecte internacional sobre el patrimoni i les rutes de la seda

  • Gabinet de Premsa
  • 1 de febrer de 2018
 
Imagte d'un espolí sobre una tela de seda
Imagte d'un espolí sobre una tela de seda

Un projecte liderat per la Universitat de València ha sigut seleccionat, en el marc del Programa Horitzó2020, amb l'objectiu de promoure la conservació, difusió i millor enteniment del patrimoni europeu seder dels segles XVI al XIX. La iniciativa està coordinada per l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions i per la Facultat de Geografia i Història, tots dos de la Universitat de València. La institució acadèmica forma, així, part d'un consorci de 9 socis per a estudiar les rutes europees de la seda. El projecte està finançat per la Unió Europea.

Titulat ‘SILKNOW, Silk heritage in the Knowledge Society: from punched cards to big data, deep learning and visual / tangible simulations’, estarà basat en les dades obtingudes de catàlegs digitals de museus de tota Europa. Un sistema d'intel·ligència computacional permetrà als usuaris accedir a informacions relacionades amb la seda, a través de simulacions visuals i tangibles. Així mateix, es desenvoluparà un tesaurus multilingüe i un teler virtual que permetrà als museus, indústries creatives i ciutadania beneficiar-se de tecnologies capdavanteres per al gaudi i valorització d'aquest patrimoni.

El projecte tindrà una durada de 36 mesos, de 2018 a 2020. Està format per 9 socis de 6 països (Alemanya, Eslovènia, Espanya, França, Itàlia i Polònia), incloent indústries creatives, PIMES, universitats, centres d'investigació i museus. A més compta amb institucions col·laboradores tan diverses com l'Organització Mundial del Turisme, el Victoria and Albert Museum (Regne Unit), Patrimoni Nacional (Espanya), Centre des Monuments Nationaux (França) i The Getty Research Institute (EUA).

SILKNOW naix de la importància que té el patrimoni de la seda per a Europa com a mitjà d'intercanvi d'idees i desenvolupament econòmic. En paraules de la professora Ester Alba, del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de València, “iniciatives com aquesta són fonamentals per a protegir un patrimoni en perill però que ha sigut vital per a les relacions internacionals, així com per a la innovació i el desenvolupament tècnic. A més, en la societat valenciana, es tracta d'un patrimoni viu, doncs es manté en ús gràcies a la indumentària tradicional valenciana, entre altres funcions”.

Per al professor Marcos Fernández, de l’IRTIC de la Universitat, “els telers Jacquard, com a sistemes binaris, són l'antecedent directe de la programació informàtica. Aquest tipus de sinergies entre la història i les tecnologies d'última generació -com la impressió 3D o la intel·ligència artificial- són part essencial del nostre treball en el grup ARTEC”.

D'aquesta manera, SILKNOW coincidix amb els objectius d'Horitzó2020, que pretén impulsar la investigació, innovació i desenvolupament social a través de la participació de consorcis formats per grups d'investigació, empreses i usuaris per a generar ciència de gran excel·lència, millorar la competitivitat europea i investigar les grans qüestions que afecten a la ciutadania.