La Universitat i l’Oceanogràfic engegen ‘Ars Frumentària’, un fòrum sobre alimentació 

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 3 de novembre de 2017
 
Inauguració de la jornada al Centre Cultural La Nau.
Inauguració de la jornada al Centre Cultural La Nau.

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, i la Fundació Oceanogràfic han organitzat ‘Ars Frumentària. L’art de l’alimentació’, un fòrum obert de debat sobre les cruïlles en què es troba l’alimentació humana al segle XXI, que s’emmarca en la Capitalitat Mundial de l’Alimentació 2017 (FAO) que ostenta València. La jornada s’ha inaugurat divendres, 3 de novembre, a les 10 hores, al Centre Cultural La Nau de la Universitat. L’entrada és lliure.

Al llarg de dues jornades, el dia 3 i 4 de novembre, experts en diversos àmbits debatran sobre el complex món de l’alimentació des d’una perspectiva interdisciplinària i amb un enfocament científic. En aquest fòrum s’abordaran els aspectes nutricionals, culturals i sanitaris de l’alimentació, entre altres aspectes.

La inauguració oficial ha tingut lloc a La Nau amb les intervencions d'Antonio Ariño; vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València; Leocadia G. Bartual, directora gerent  de la Fundació Oceanogràfic; el president de Gastrònoma, Carlos Mataix i el director de continguts del diario Levante-EMV, Cruz Sierra. 

Al llarg del matí, s'han celebrat dues taules redones. En la primera, coordinada per la Fundació Oceanogràfic i moderada per Manuel Toharia, sobre el peix de rebuig amb la presència de Salvador Caballer, vicepresident de la Confraria de Pescadors de València, Eva Bergés, enginyera agrònoma de l’Oceanogràfic i secretària tècnica de la Càtedra Terra Ciutadana (Universitat Politècnica de València), i Jorge d’Andrés, cuiner del restaurant Vertical. 

La segona taula redona (12 hores) analitzarà la seguretat i la tecnologia dels aliments. Hi participaran els investigadors José Pio Beltrán i Guillermina Font, a més d’Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat, com a moderador.

D’acord amb el vicerector de Cultura, ‘Ars Frumentària’ naix amb vocació de continuïtat i l’objectiu és organitzar-ne una programació regular. “L’alimentació manté una estreta relació amb la cultura i s’evidencia en termes com ara agricultura, viticultura, apicultura o piscicultura. A través d’aquest fòrum, es pretén establir les relacions entre les pràctiques alimentàries, la societat contemporània, les arts i la cultura en general”, conclou.

Jornada pràctica a Gastrònoma

La jornada pràctica de presentació davant el públic de receptes cuinades amb peix sostenible tindrà lloc a la Fira Gastrònoma, el dissabte 4 de novembre a les 12.30, i anirà a càrrec dels tres prestigiosos cuiners Jorge d’Andrés (Vertical, València), M. Carmen Vélez (La Sirena, Petrer) i Manuel Alonso (Casa Manolo, Daimús).

El receptari que s’hi presentarà es proposa recuperar espècies autòctones i formes de cuinar que revaloritzen els aliments propis del nostre entorn.

El fòrum té la col·laboració del grau en Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València, el diari Levante EMV, Gastrònoma i Gastronostrum.