La Universitat organitza diferents programes per a donar la benvinguda a l’estudiantat

  • Gabinet de la Rectora
  • 16 de setembre de 2020
 
Estudiantat de la UV

En aquest inici de curs 2020 -2021 , la Universitat de València, a través del vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, ha programat diverses activitats i iniciatives de benvinguda dirigits a donar a conèixer els valors d’igualtat, diversitat i sostenibilitat entre l’estudiantat i la comunitat universitària en general.

La Universitat de València reprèn la seua activitat i ofereix un conjunt d’activitats per a donar la benvinguda a l’alumnat junt amb el retorn de la docència. Així, adaptades a les necessàries mesures de seguretat per la COVID-19, s’han organitzat diferents programes que permetran apropar la igualtat, diversitat i sostenibilitat a tot l’alumnat.

Igualtat

En el marc del projecte "Benvinguda en Igualtat a la Universitat de València" s’ha programat un taller online de dues hores de durada sobre com es realitza la comunicació en les xarxes socials, analitzant especialment el masclisme en xarxes. En línia i en directe, serà impartit per l'escriptora Fani Grande en dues sessions: 29 de setembre, de 11 a 13 h o el 30 de setembre, de 18 a 20 h.

La pandèmia ha imposat una forma de vida més virtuals que mai. L'absència de presència fa que la comunicació virtual, de vegades, no sempre siga allò més respectuosa a l'hora de compartir les opinions o d'exposar les vides a la xarxa. Durant el període de confinament s'ha incrementat la violència verbal i hi ha hagut un augment de les denúncies per assajament.  Sense respecte no hi ha comunicació, i no és possible relacionar-se, siga línia o en directe. La solució no és deixar les xarxes i perdre contacte amb tota la informació d’aquesta nova normalitat també virtual. La solució és estar en línia amb recursos de comunicació eficaç i no violenta.

Per això a aquest taller es trobaran estratègies comunicatives per a poder estar en línia des del respecte i per a poder gestionar patrons comunicatius no respectuosos. A més, s’aprendrà a traure profit de totes les possibilitats que la xarxa pot oferir a l’estudiantat en aquests moments. Hi ha moltes formes de ser i estar i des de la Unitat d’Igualtat del vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat s’aporta per compartir i promoure la manera respectuosa d’estar en línia i en directe, un fet incrementat per l’actual pandèmia que impulsa la comunicació virtual.

Per a més informació, feu click a aquest enllaç.

Diversitats

Dirigida especialment a l’estudiantat de primer curs, el programa “Benvinguda diversitat” s’ha pensat com un punt de trobada de la comunitat universitària que inclou música, teatre, art, entre altres. Enguany les especials circumstàncies derivades per la COVID-19 i les mesures preventives han configurat una programació eminentment virtual que inclou, entre altres, les activitats seleccionades en la primera edició de la convocatòria d’Ajudes en matèria de diversitat a la Universitat. Tallers de creació audiovisual, concursos de producció artística, jornades, una mostra de cine, ..

La programació arranca el dimecres 16 de setembre, a les 13:00 hores amb la inauguració del mural sobre diversitat, obra de l’artista Iris Serrano, a l’exterior de la Facultat de Psicologia. Aquest projecte d’intervenció artística és una proposta d’Amparo Oliver, catedràtica de Metodologia de les Ciències del Comportament i directora del grup d’investigació ARMAQoL de la Universitat.

En paral·lel a la programació cultural, i amb la fi de preparar el camí cap a l’elaboració del futur Pla de Diversitats i per tal d’implicar en el procés al major nombre de persones, es convoca a la comunitat universitària a unir-se als grups de treball que assessoraran la Comissió de Diversitats en el disseny de les polítiques institucionals i que funcionaran com a grup motor, oberts a tot l’estudiantat, PAS i PDI de la Universitat amb interés en aquestes qüestions. Les àrees de treball inicials són: àrea de polítiques d’igualtat i reconeixement, àrea de política institucional antidiscriminatòria: i àrea de participació i societat. Si tens interés a participar, pots inscriure’t durant el mes de setembre enviant un correu a diversitats@uv.es.

Vols saber-ne més? Clic ací..

Sostenibilitat

L'Agenda 2030, establida per l'ONU, té l'objectiu d'undesenvolupament sostenible de les societats a través de la cura de les persones i el seu entorn social, ambiental i econòmic. Aquesta agenda té com a finalitat la consecució dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

En aquest context, s’han enllestit un cicle de conferències online sota el nom “Les persones i el seu entorn. Com ens influeixen els ODS”,  que compta amb la col·laboració de la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible, del vicerectorat d'Internacionalització i Cooperació i de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. Les conferències s’inicien el dijous 17 de setembre a les 18:15 hores amb el tema de la “Salut i alimentació” i que compta amb la participació de la Directora del Centre d’Investigació Príncep Felip, Deborah Burks, i la Catedràtica en Medicina Preventiva de la Universitat de València i CIBEROBN, Dolors Corella.

El cicle de conferències es centrarà en els cinc primers objectius dels ODS: fi de la pobresa, fam zero, salut i benestar, educació de qualitat i igualtat de gènere. Les conferències es celebraran mensualment sobre un d'aquests objectius. A més, són gratuïtes, online i la inscripció es pot fer en https://ir.uv.es/Z8STG4C . Aquestes conferències s’emmarquen en el projecte “ODS: jo sí!”, que s’està en marxa des del Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat per a impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 a la Universitat de València.

Per a més informació, clica ací.