La Universitat organitza a La Nau un debat sobre els efectes positius dels drets laborals en l'economia

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 26 de gener de 2022
 

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha acollit aquest dimarts, 25 de gener, el debat ‘Els efectes positius dels drets laborals en l’economia’, a propòsit del llibre recentment publicat ‘Regulación del trabajo y política económica. De cómo los derechos laborales mejoran la economía’ del professor titular de la Universitat de València Adrián Todolí Signes. El col·loqui, emmarcat dins de les activitats de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, es va celebrar a l'Aula Magna.

El debat va ser moderat per la periodista d'El Mundo i presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre, i la inauguració va anar a càrrec del president del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (CES-CV), Arturo León. En el col·loqui hi van intervindre l’economista i membre del Consell Assessor Econòmic del Ministeri d'Economia, José Moisés Martín Carretero, i el professor titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universitat de València i autor del llibre, Adrián Todolí Signes. La cloenda de l’acte va estar a càrrec de la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, i del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

‘Regulación del trabajo y política económica. De cómo los derechos laborales mejoran la economía’ pretén modernitzar el relat respecte per què són necessàries les normes laborals -i amb quin contingut- en el segle XXI. Todolí, que interrelaciona les seues dues vessants com a docent de Dret i llicenciat en Economia, comença amb un estudi de les raons que van donar origen al dret del treball en el context de la revolució industrial i la seua evolució, per a posteriorment analitzar el context actual sota la globalització i la digitalització. L'autor també tracta en la seua obra les principals justificacions per a la intervenció en el mercat de treball en el context econòmic i empresarial actual com ara el creixement econòmic, la redistribució de la riquesa o l'assignació meritocràtica de les condicions laborals entre les persones treballadores.

Adrián Todolí Signes és doctor en Dret i professor titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universitat de València. Compagina la docència amb la direcció de la Càtedra d’Economia Col·laborativa i Transformació Digital de la Universitat i amb la coordinació del blog Argumentos en Derecho Laboral. Todolí ha sigut premiat en dues ocasions a la Millor Investigació en Dret del Treball atorgat per l’Associació Espanyola de Dret del Treball i Seguretat Social (AEDTSS) en temes de formació professional dual i d’avaluació de l’acompliment i retribució. En 2017, va ser guanyador del premi CES en matèria d’impacte socioeconòmic de la digitalització a Espanya.

José Moisés Martín Carretero és professor associat a la Facultat de Ciència i Tecnologia de la Universitat Camilo José Cela i dirigeix una firma de consultoria internacional, a través de la qual ha participat en projectes del Banc Mundial, el Banc Europeu d’Inversions o la Comissió Europea. Entre 2008 i 2012, va liderar el Departament de Cooperació Multilateral de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). Ha col·laborat amb La Sexta, Cadena Ser, eldiario.es, El País, RTVE i Agenda Pública, i manté una columna setmanal en El plural. Les seues opinions han aparegut també en l’agenda del Fòrum Econòmic Mundial de Davos. En juliol de 2020, Martín Carretero va ser nomenat vocal del Consell Assessor d’Afers Econòmics del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital. Ha rebut el Premi Bitácoras al millor blog econòmic (Economistas Frente a la Crisis, 2015) i també ha estat guardonat en Twitter Twecos 2021 per Crédito y Caución.

La conferència podrà recuperar-se pròximament des del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola compta amb la participació d’altres actors de l’Administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat; Ajuntament de València; les conselleries de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, i d’Educació, Cultura i Esport: l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; la Institució Alfons el Magnànim; i Caixa Popular.