La Universitat participa en l’alliberament de 12 nounats de tortuga babaua nascuts a la playa de Cullera

  • Gabinet de Premsa
  • 15 d’octubre de 2021
 
Imatge dels nounats de tortugues.
Imatge dels nounats de tortugues.

La Unitat de Zoologia Marina de la Universitat de València forma part de l’equip de seguiment d'implantació de tortugues marines a la Comunitat Valenciana, que hui divendres allibera dotze exemplars procedents del niu posat per una tortuga babaua (Caretta caretta) a la platja Cap Blanc de Cullera en l’estiu de 2020. Una acció organitzada per l’Oceanogràfic de València. En aquests treballs la Universitat col·labora amb la Generalitat, la Fundació Oceanogràfic i altres entitats com l’ONG Xaloc i la Universitat Politècnica.

L'equip de la Universitat de València coordina les accions per a detecció i protecció de nius i de femelles nidificants, i s’ocupa de la translocació d'ous des de les platges perilloses per a la incubació fins a platges protegides.

Un percentatge dels nounats nascuts d’aquests nius es destinen a un programa de cria en captivitat en les instal·lacions de l’Oceanogràfic de València, i s’alliberen l’any següent del seu naixement. Aquest programa persegueix disminuir l'alta probabilitat de depredació que pateixen els nounats, però també permet realitzar diversos estudis per a conéixer més el comportament de les tortugues juvenils primerenques i avançar en la seua conservació.

En aquest sentit, aquest divendres (15 d’octubre) s'alliberen diversos exemplars procedents del niu posat per una tortuga babaua (Caretta caretta) a la platja Cap Blanc de Cullera en l'estiu de 2020, platja en la qual la tortuga babaua va realitzar la posada. L'equip de la Universitat, a través del projecte LIFE MEDTURTLES, i en col·laboració amb un altre equip de la UPV, ha realitzat el marcatge amb transmissors satel·litaris de quatre dels nounats procedents d'aquest niu, criats durant un any en l’Oceanogràfic. De fet, l’equip de la Universitat també va finançar el marcatge i seguiment de la femella de tortuga babaua que va realitzar aquesta posada en 2020.

La col·laboració entre els equips de les dues universitats públiques de València està permetent recopilar els viatges d'un gran nombre de tortugues babaues adultes i juvenils de diverses grandàries, la qual cosa permetrà determinar els seus comportaments i àrees de distribució preferents, informacions vitals per a avançar en la seua conservació.