La Universitat participa en el major estudi mundial sobre supervivència del càncer amb el Registre Espanyol de Tumors Infantils

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 15 de febrer de 2018
 
La Facultat de Medicina de la Universitat de València acull el Registre Espanyol de Tumors Infantils
La Facultat de Medicina de la Universitat de València acull el Registre Espanyol de Tumors Infantils.

La Universitat de València participa, a través del Registre Espanyol de Tumors Infantils (RETI-SEHOP), ubicat en la institució, en el major estudi internacional sobre supervivència del càncer, CONCORD-3 (sobre 37,5 milions de pacients a 71 països), els resultats del qual s’han publicat en la revista 'The Lancet'. A Espanya, per als casos diagnosticats entre el 2010 i el 2014 en menors de quinze anys, els avanços són “modestos” en comparació del context europeu occidental, segons l’opinió dels experts.

CONCORD-3 és el projecte més ampli a nivell mundial per a l’estudi de les variacions entre els diferents països de la supervivència de malalts de càncer. La supervivència a cinc anys del diagnòstic és considerat com l’indicador bàsic internacional per mesurar els resultats assistencials, i les variacions d’aquest marcador en el món són un toc d’atenció perquè cada país millore les polítiques de control de la malaltia. L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha incorporat les dades de CONCORD als seus indicadors oficials de qualitat de l’assistència sanitària.

L’estudi CONCORD-3, del qual s’han publicat els resultats en The Lancet, cobreix el període 2000-2014. Les últimes dades sobre el càncer infantil a Espanya (població de 0 a 14 anys) són del període 2010 a 2014 i s’han analitzat els tumors del sistema nerviós central (SNC), la leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) i limfomes (en conjunt). El RETI-SEHOP és un projecte de la Universitat de València i la Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtriques (SEHOP) que contribueix a CONCORD amb les seues dades sobre càncer infantil a Espanya.

Els resultats observats a Espanya, per als casos diagnosticats en el període 2010-2014, respecte del context europeu occidental són similars als d’alguns països, bé que inferiors als resultats d’uns altres, segons la recerca publicada. Així, la supervivència respecte dels tumors del sistema nerviós central (el segon grup més freqüent en infants), situa Espanya en el rang de 60 %-69 % de supervivència, per darrere de tots els països europeus occidentals, excepte Holanda; i sense progressos en el període estudiat complet (2000-2014).

Quant a la leucèmia limfoblàstica aguda (el tumor infantil hematològic més freqüent), Espanya se situa en el rang de supervivència del 80 %-89 % juntament amb països europeus com ara Noruega, Suècia, França o Itàlia; i ha millorat durant el període estudiat, però està endarrerida respecte a Dinamarca, Finlàndia, Alemanya, Bèlgica, el Regne Unit, Suïssa o Portugal, que actualment ofereixen resultats de supervivència als cinc anys per a aquests pacients del 90 % i més. Quant als limfomes en conjunt, Espanya està en el rang de supervivència del 90 % i més, amb països europeus com ara Dinamarca, Finlàndia, Irlanda, Noruega, Itàlia, Portugal, Bèlgica, Alemanya, França i Suïssa; i els resultats han experimentat una millora durant el període 2000-2014.

El RETI–SEHOP cobreix actualment més del 95 % de la incidència del càncer infantil a Espanya. És el sistema d’informació més ampli sobre càncer infantil en el conjunt d’Espanya i totes les comunitats autònomes. Amb això, no solament contribueix a estudis comparatius internacionals com ara CONCORD, sinó també a conéixer la situació global i interna d’Espanya, a més de facilitar informacions que estan ajudant el Ministeri de Sanitat i la SEHOP a estudiar possibles millores en l’assistència al càncer infantil, que contribuïsquen a un pronòstic millor i més homogeni dels infants espanyols amb càncer.

Les dades facilitades per a Espanya per l’estudi CONCORD-3 cobreixen una àrea geogràfica que comprèn el 60 % de la població infantil espanyola. El Registre Espanyol de Tumors Infantils ha proporcionat el 50 % d’aquesta cobertura i la resta, diversos registres regionals. És pràctica del RETI-SEHOP contribuir als projectes internacionals amb dades d’àrees geogràfiques seleccionades per la seua major qualitat i a més col·labora amb els diferents registres regionals d’Espanya, juntament amb els quals fa contribucions internacionals i desenvolupa projectes conjunts.

El Registre Espanyol de Tumors Infantils té el suport del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i col·laboracions d’altres institucions com ara la Fundació Villavecchia i convenis o projectes de recerca. És ubicat a la Universitat de València. La Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtriques es va dotar des dels inicis d’aquest registre com a instrument d’autoavaluació i coneixement dels resultats de l’oncologia pediàtrica a Espanya. Els destinataris principals de les dades del Registre Espanyol de Tumors Infantils són la SEHOP, el Ministeri de Sanitat i la Federació Espanyola de Pares d’Infants amb Càncer.

 

Més informació:

Registre Espanyol de Tumors Infantils: https://www.uv.es/rnti/

Estudi CONCORD-3: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)33326-3

Estudi amb les dades de RETI-SEHOP: http://dx.doi.org/10.1016/S2352-3026(17)30052-2