La Universitat participarà en l’estudi del risc d’inundacions que elabora Emergències de la Generalitat
La Universitat de València i l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta d’Emergències, depenent de la Generalitat, han renovat per tercer any consecutiu la seua col·laboració per a estudiar el risc d’inundacions en la Comunitat Valenciana. La investigació serà dirigida per la professora Ana Camarasa, del Departament de Geografia.
2 de d’octubre de 2019
Aquesta renovació permetrà realitzar una actualització de dades dels episodis de pluges intenses ocorreguts a la Comunitat Valenciana durant l'any 2018 i realitzar una cartografia dels principals indicadors. També es podrà actualitzar la base de dades de danys per inundació per a l'any 2018 per a completar el Catàleg Nacional d'lnundacions Històriques. A més, es continuarà i s’aprofundirà en l’estudi que es va iniciar en l’anterior conveni (2018) sobre l’avaluació, l’anàlisi i el diagnòstic dels episodis de pluges intenses i inundacions ocorreguts en la Comunitat Valenciana des de la implantació del telèfon 112. El conveni també recull el compromís de continuar amb l’estudi de pluges in situ relacionant intensitats pluviomètriques amb entrades d’incidents a través del telèfon 112 des de l’any 2010 fins a 2018, amb la cartografia dels principals episodis en format digital per a Sistema d'lnformació Geogràfica.
Una col·laboració de tres anys
Fruit d’aquesta col·laboració, la Universitat ha recopilat des de fa tres anys dades sobre els episodis de pluja extrema a la Comunitat Valenciana en relació amb les telefonades al 112 per a l’anàlisi de les pluges in situ. També s’ha realitzat una homogeneïtzació de les cartografies de perill oficials PATRICOVA i del Sistema Nacional de Cartografia de Zones inundables (SNCZI). Aquestes cartografies oficials presenten discrepàncies que, en l’àmbit de la gestió d’emergències, han sigut resoltes en el marc d’aquest projecte d’investigació. Per això, s’ha elaborat una cartografia denominada MIPICOVA (Mapa Integrat del Perill d’Inundacions a la Comunitat Valenciana). A més, l’equip investigador, liderat per la professora Ana Camarasa, ha elaborat una metodologia i una base de dades de danys per inundació per al Catàleg Nacional d’Inundacions Històriques.
Els resultats d’aquestes investigacions s’estan presentant ja en diferents congressos científics i han sigut seleccionades per a la seua publicació en diverses editorials especialitzades.
Amb la renovació d’aquesta col·laboració, la professora Camarasa podrà actualitzar i completar les dades dels efectes climàtics corresponents a l’any 2018.