La Universitat projecta el curt “Patterns”, sobre geofísica, ones gravitacionals i aprenentatge automàtic

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 11 d’abril de 2022
 
cartell Patterns

L’acció europea COST G2net, que combina geofísica, ones gravitatòries i Machine Learning, reuneix a un dels seus grups de treball entre hui dilluns 11 i el dimecres 13 d’abril en la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València. Entre les activitats de comunicació, es projectarà un curt, “Patterns. Signals from the Universe”, inspirat en continguts científics de l’acció i finançat en el marc del projecte.

Així, la projecció serà aquest dimarts 12 d’abril a les 17 hores a la Sala Darwin del campus de Burjassot-Paterna, i es dirigirà especialment a l’alumnat de grau i postgrau dels centres del campus. Quant a continguts científics, els graus de matemàtiques i física són els més pròxims, si bé la projecció també pot interessar a qualsevol persona, per la col·laboració entre una disciplina artística com el cinema i altres com la ciència i la tecnologia, explica Isabel Cordero, professora del Departament de Matemàtiques de la Universitat de València i gestora en comunicació científica del projecte.

L’entrada a la projecció és gratuïta fins a completar aforament i l’activitat comptarà amb una breu presentació de l’esdeveniment, la projecció del curtmetratge i una taula redona amb l’equip tècnic i científic que ha dut a terme l’execució del curtmetratge. L’acte es realitzarà en castellà i una persona podrà traduir les possibles preguntes a membres de l’equip científic d’altres països. Aquest curt ha comptat amb la col·laboració de l’associació Cine Luz del Mar de Alicante.

D’altra banda, amb la mateixa estructura, dimecres 13 d’abril a les 16 hores a l’Auditori Marie Curie del Parc Científic de la UV es farà una altra estrena, en anglés, dirigit a personal investigador.

El revolucionari descobriment de les ones gravitacionals el 14 de setembre de 2015 va ser possible gràcies a la sinergia de tècniques basades en l’experiència en física, matemàtiques, ciències de la informació i computació. L’acció G2net té com a objectiu crear una àmplia xarxa de personal científic de quatre àrees diferents: astronomia d’ones gravitacionals, geofísica, informàtica i robòtica, amb l’objectiu comú d’abordar els desafiaments en l’anàlisi de dades i la caracterització del soroll en els detectors d’ones gravitacionals.

 

Acció COST europea G2net: https://www.g2net.eu/