La Universitat se suma al Dia dels Museus amb visites guiades i portes obertes

  • Gabinet de Premsa
  • 17 de maig de 2023
 
Observatori Astronòmic
Observatori Astronòmic

La Universitat de València se suma aquest dijous dia 18 de maig al Dia Internacional dels Museus, que porta enguany com a lema ‘Museus, sostenibilitat i benestar’, amb diverses activitats organitzades pels seus museus i col·leccions amb jornades de portes obertes en La Nau, el Museu d’Història Natural i el Jardí Botànic.

Les universitats històriques són dipositaries d’un ric patrimoni cultural fruit de la seua activitat docent i investigadora. És el cas de la Universitat de València, fundada el 1499, que al llarg dels més de cinc segles d’història ha conformat un patrimoni molt ric i divers.

A més del seu registre i inventari, en vistes a la seua conservació i estudi, l’objectiu últim dels béns culturals és el coneixement per part de la ciutadania. I el museu es presenta com un mitjà privilegiat per a establir aquesta relació entre patrimoni cultural i societat.

Actualment la Universitat de València disposa de tres museus (La Nau, el Jardí Botànic i el Museu d’Història Natural) y tres col·leccions museogràfiques permanents reconegudes per la Generalitat (Col·lecció d’Història de la Ciència i de la Medicina, Col·lecció de l’Observatori Astronòmic i Col·lecció de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació), a més del Museu d’Història de l’Escola, amb sales als campus de Tarongers i d’Ontinyent respectivament, que va ser inaugurat fa uns mesos.

El Dia Internacional dels Museus (DIM) se celebra des de 1987, convocat pel Consell Internacional dels Museus (ICOM). L’objectiu del DIM és conscienciar sobre els paper dels museus com a mitjans per a l’intercanvi cultural, l’enriquiment de cultures i per al desenvolupament mutu i per a la pau entre els pobles.

Programa DIM Museu d’Història Natural: Jornada de portes obertes.

El Museu de la Universitat de València d'Història Natural, M[UV]HN, presenta una sèrie d'actuacions desenvolupades durant aquest mes de maig tant en la pròpia seu del museu com fora de les instal·lacions.

El 17 i 25 de maig, dins de la seua tasca social i de divulgació, al M[UV]HN, es realitzaran tallers i visites a preus reduïts a entitats menys afavorides prèviament sol·licitades.

El 18 de maig, es rebrà la visita de diversos centres, a més de la Jornada de Portes Obertes a tots els públics.

Finalment, el museu participarà divendres 19 de maig, en una nova convocatòria del Concurs ‘Cristal·lització a l'Escola’ on estudiantat d'ESO i batxillerat de centres de tota la Comunitat Valenciana, competeix per a veure qui s'alça amb el premi, després d'una gran labor a l'aula. El museu serà part del jurat, i ha elaborat per a aquest fi alguns dels trofeus commemoratius que s'entregaran. Així mateix, s'oferirà una activitat en el museu a les tres primeres persones guanyadores del concurs. El lliurament de premis tindrà lloc al Museu de les Ciències Príncep Felip de València.

El museu ja va començar el passat 6 de maig el recorregut d'aquests esdeveniments en Expociència 2023, on es va realitzar una jornada de portes obertes al museu i en l’estand que aquest va muntar, en què més de tres-cents participants van dur a terme diversos tallers relacionats amb la sostenibilitat i benestar: ‘Crea el teu propi fòssil de sabó’, ‘Descobreix la mar a través del microscopi’, ‘Pintacares Animal Print’ o ‘Fotografia d'un viatge al·lucinant al mesozoic’.

Més informació ací.

Programa DIM La Nau. Ací

Programa DIM Jardí Botànic. Ací.