La Universitat sensibilitza en escoles sobre la conservació de l’escrivà palustre iberoriental, au en perill d’extinció

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 26 de novembre de 2021
 
Exemplar d’escrivà palustre iberoriental (<i>Emberiza schoeniclus witherbyi</i>). Foto: Iván Alambiaga Arévalo.
Exemplar d’escrivà palustre iberoriental (Emberiza schoeniclus witherbyi). Foto: Iván Alambiaga Arévalo.

La Universitat de València ha iniciat un programa de sensibilització per a la conservació de l’escrivà palustre iberoriental, un ocell en perill d’extinció, a centres escolars de la Comunitat Valenciana. El programa preveu des de xerrades divulgatives a eixides de camp pels aiguamolls per donar a conèixer les accions dins del projecte de reintroducció d’aquesta au. El projecte compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la Generalitat Valenciana i el Govern de les Illes Balears.

Aiguamoll els Parcs Naturals (PN) de la Marjal de Pego-Oliva, el Prat de Cabanes, l’Albufera de València, el Fondo; i les marjals d’Almenara, dels Moros i Xeresa-Xeraco eren els hàbitats que ocupava anys enrere l’escrivà palustre iberoriental a la Comunitat Valenciana. Els canvis en l’agricultura en les últimes dècades per la intensificació agrària i la degradació de les àrees de cria han provocat una disminució de les poblacions de parelles d’entre el 43 i el 56% respecte al 2005 a la Península Ibèrica i les Illes Balears.

L’objectiu del projecte “Conservació ex situ de l’escrivà palustre iberoriental: cria en captivitat i reintroducció a aiguamolls de la Xarxa Natura 2000” és crear un programa de conservació ex situ d'aquesta au a partir d’individus silvestres amb la finalitat d’obtindre individus nascuts a captivitat amb què realitzar el reforçament poblacional i la reintroducció en diferents aiguamolls valencians de la Xarxa Natura 2000.

Des del final del passat curs escolar 2020/2021, part de l’equip del projecte es troba desenvolupant un programa de sensibilització a diversos centres escolars de Tavernes de la Valldigna, Xeresa, Gandia, Oliva i Pego per donar a conèixer les accions que es desenvolupen dins del projecte i posar en valor la riquesa que amaguen les zones humides i les amenaces que presenten aquests hàbitats, i en particular un tipus d’au en perill d’extinció.

Aquest curs 2021/2022, l’equip del projecte ha reprès el programa de sensibilització. Fins al final de desembre es continuaran desenvolupant xarrades divulgatives i eixides de camp als municipis interessats dins dels àmbits d’actuació del projecte per sensibilitzar i conscienciar els alumnes de les amenaces que presenta l’espècie i els aiguamolls més pròxims als seus centres escolars.

 

Peu de foto annexa:

Xarrades de sensibilització en un centre educatiu d’un municipi adjacent a les àrees del projecte. Foto: Pau Lucio. 

 

Més informació:

Projecte de conserva ex situ de l’escrivà palustre iberoriental.

https://twitter.com/iberoriental

Imatges: