La Universitat de la Tardor d’Ontinyent s’acomiada commemorant els 20 anys de la Fundació Universitària de la Vall d’Albaida

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 30 de novembre de 2018
 
Imagen de la noticia

Aquest any es compleix el vintè aniversari de la creació de la Fundació Universitària de la Vall d’Albaida (FUVA) i de la implantació d’estudis universitaris a Ontinyent. Per això la última sessió de la Universitat de la Tardor d’Ontinyent (UTO) s’ha dedicat a realitzar una reflexió al voltant del passat, present i futur d’Ontinyent com a ciutat universitària.

La Fundació Universitària Vall d’Albaida es va constituir en 1998 per a possibilitar la implantació i manteniment de les activitats pròpies de la Universitat de València en la comarca de la Vall d’Albaida, així com promoure, finançar, desenvolupar o divulgar qualsevol activitat de caràcter científic, docent o cultural relacionada amb la pròpia Universitat. La majoria dels signants de l’Acta fundacional de la FUVA han participat aquest divendres 30 de novembre en una taula redona titulada 20 anys de la Fundació Universitària: del que somiàvem, fins el que s’ha aconseguit i el repte del futur.

La taula redona ha estat moderada per Esmeralda Linares, que es va diplomar en Ciències Empresarials a la primera promoció del Campus d’Ontinyent i actualment és  professora a la Facultat d’Economia del Campus de Tarongers de la Universitat de València. Esmeralda Linares ha recordat que la Fundació Universitària Vall d’Albaida “va ser fruit de la conjunció de voluntats i esforços de diferents entitats que, representant distintes opcions polítiques i socials, van coincidir en la necessitat de dotar a la comarca d´estudis universitaris, fent palesa la seua dedicació a societat de la Vall d´Albaida”.

Han participat al debat Martin Carpena (CCOO), Rafael Pla (COEVAL), Manuel Recuenco (UGT), Ricard Garcia (president Caixa Ontinyent al 1998), Vicent Requena (alcalde d’Ontinyent al 1998), Vicent Moreno (president de la Mancomunitat de Municipis Vall d’Albaida al 98), Manuel Taberner (president d’ATEVAl al 98) i Francisco Tomás (vicerector d’Investigació de la Universitat de València al 1998, i rector entre el 2002 i el 2010).

Francisco Tomás ha subratllat la voluntat del professorat de la Universitat de València per “tirar endavant els estudis universitaris a Ontinyent”, en concret ha destacat el paper de Juan José Renau Piqueras i de la resta de companys de la Facultat d’Economia que van proposar instaurar a Ontinyent els estudis d’Empresarials, “per tal que tingueren rendibilitat en una comarca  amb un ric teixit empresarial i una important indústria tèxtil que en el canvi de segle albirava una crisi i necessitava gent formada per a afrontar-la”.

Desprès de la taula redona ha tingut lloc l’acte de clausura de la vuitena Universitat de la Tardor d’Ontinyent, que ha estat presidit pel vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez; el vicepresident de Caixa Ontinyent, Josep Pla; i el director de Servei del Campus d’Ontinyent i coordinador General de la UTO, José Cantó.

El professor José Cantó ha explicat que la UTO és una iniciativa que manté l’esperit del 98’  demostrant que les sinèrgies entre diferents institucions públiques i privades poden revertir en la formació de la ciutadania. “Mitjançant les distintes activitats repartides en els diferents seminaris, els estudiants del Campus d'Ontinyent, d'Unisocietat i qualsevol ciutadà de la Vall d'Albaida pot apropar-se al món del coneixement de la mà de la Universitat de València”, ha destacat el coordinador.

El vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, ha remarcat “l’esperit comarcal i aglutinador” gràcies al qual es van implantar els estudis universitaris a Ontinyent, i ha assegurat que la Universitat de València “continua fent gala en l’actualitat d’eixa voluntat de col·laborar i estar present al territori valencià, al servei de la societat valenciana”. El vicerector ha afegit que Ontinyent i la seua comarca s’han convertit en “un exemple a seguir, una ciutat universitària conscient de la necessitat de potenciar el seu desenvolupament socioeconòmic a través de la formació dels seus ciutadans i ciutadanes”.