La Universitat i Utiel llancen un programa de melodies solidàries amb recaptació íntegra per a persones afectades per la dana

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 5 de gener de 2025
 
Secció de corda de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.
Secció de corda de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.

El passat mes d’octubre, la Universitat de València va inaugurar a Utiel la seua nova seu. Amb aquesta ja són 15 els espais que la UV té al territori per traslladar la formació i la cultura a diversos municipis valencians, més enllà de les aules dels seus campus. Després de la dana del passat 29 d’octubre, que tant va afectar la ciutadania d’Utiel, el programa cultural UV-Ajuntament d’Utiel s’adapta a la nova situació.

Sota el títol Melodies Solidàries per Utiel, l’Ajuntament i la Universitat han programat per a 2025 una sèrie de concerts solidaris per a recaptar fons per a les persones afectades per la dana.

Els tres primers concerts tindran lloc al Teatre Rambal d’Utiel. El primer es va celebrar el dia 4 de gener i va comptar amb l’actuació de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana. El 17 de gener actuarà la Banda Municipal de València, i el 29 de març, la jove formació valenciana de corda Camerata La Stravaganza oferirà un concert. Aquesta formació, recordada i estimada pel públic utielà després de l’èxit aconseguit el passat 26 d’octubre amb motiu de la inauguració de l’exposició ‘Història d’una ambició. Restauració de l’església de Nostra Senyora de l’Assumpció d’Utiel’, va donar la seua retribució econòmica a les persones afectades per la dana a Utiel.

El cicle continuarà amb Caballero Reynaldo Produccions Psicotròpiques, que presentarà el 3 de maig, al Pati de la Casa Alamanzón d’Utiel, els espectacles ‘Tiemeresma, Reynaldo & Granota’ i ‘Els imbècils’.

El programa inclou també actuacions de formacions universitàries com el Club Coral de la Nau Gran de la Universitat de València, que actuarà juntament amb la Masa Coral Utielana, amb data encara per confirmar, i el 21 de juny, amb motiu del Dia Internacional de la Música, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, integrada per 80 joves músics, oferirà un concert al Teatre Rambal.

Es tracta d’un programa obert al qual s’incorporaran altres associacions musicals i institucions, amb el lema ‘Música que uneix per a la reconstrucció’, que té com a objectiu mantindre viva al llarg de tot el 2025 l’ajuda necessària per a la reconstrucció d’Utiel.

L’entrada serà un donatiu (entre 5 i 20 euros) i s’habilitarà una fila 0. Tota la recaptació es destinarà íntegrament a les persones damnificades per la dana. El cicle compta amb la col·laboració de la GVA, l’Ajuntament de València, la Diputació de València, la Fundació General de la UV i Caixa Popular.

Programa ‘Salvem les Fotos’ a Utiel
A més, Utiel disposa d’un laboratori de camp impulsat per la UV gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament d’Utiel per al rescat de fotografies danyades per aquesta tragèdia. Es tracta del programa Salvem les Fotos, inicialment impulsat per la Universitat de València, però que actualment compta amb el suport de les cinc universitats públiques valencianes sota el nom de Xarxa d’Universitats Públiques Valencianes per a la Cultura, el GE-IIC, l’ICOM i L’ETNO, per rescatar els àlbums i fotografies danyats per la dana.

Més de mig centenar de famílies d’Utiel han dipositat ja les seues fotografies danyades al Laboratori d’Utiel, localitzat al Museu Municipal-Casa Alamanzón. Mitjançant la Campanya de Nadal ‘Salvem les Fotos’, es va continuar intervenint en fotografies i àlbums entre els dies 26 i 30 de desembre i del 2 al 5 de gener. Les persones interessades poden participar a través de patrimon.cultural@uv.es

Programa 'Salvem Les Fotos' a Utiel 

Microcredencials universitàries
En l’àmbit acadèmic, i després de la suspensió de les classes durant dues setmanes pels efectes de la dana, aquest mes de gener es reprén el programa de la UV per a obtindre microcredencials: certificacions oficials de la Universitat mitjançant cursos de curta durada (30 hores), finançats per l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de València gràcies al programa FUCIV (Formació Universitària en Comarques de l’Interior de València). S’han oferit tres cursos: ‘La cultura del vi: història i patrimoni’, ‘La ciència de la gastronomia des de diferents prismes’ i ‘L’Església de l’Assumpció de Nostra Senyora d’Utiel’. 

Aquesta formació és un dels aspectes més atractius del programa oferit per la UV perquè constitueix la iniciativa de la Unió Europea per promoure la formació al llarg de la vida amb qualitat universitària.

Les microcredencials, la matrícula de les quals ha superat els 75 alumnes, s’han desenvolupat en obert, permetent que nombroses persones assistiren a la majoria de les classes.

Un èxit de públic que també s’ha produït en el cicle de conferències que ha acompanyat les microcredencials i entre les quals destaquen les dedicades al vi més antic del món el passat 17 d’octubre, impartides per Llorenç Alapont i Jacobo Vázquez, arqueòlegs responsables dels descobriments arqueològics a Pompeia i Carmona que opten a ser el vi més antic del món, o la del catedràtic de Filologia Llatina i poeta, Jaime Siles, sobre el vi en la poesia des de l’Antiguitat clàssica fins a la Modernitat. I que amb tota seguretat continuarà en les tres conferències programades per a aquest mes de gener: ‘La Solana de les Pilillas. L’origen del comerç de vi ibèric’, a càrrec d’Asunción Martínez Valle, dimarts 14 de gener; ‘La tinajeria per a vi utilitzada a Espanya. Les comarques de l’interior de la província de València, un exemple a divulgar’, a càrrec d’Alfons Romero i Vidal, dilluns 27 de gener, i ‘Resultats de l’anàlisi del líquid trobat en l’urna funerària de Novia Amabilis. Segurament el vi més antic del món’, a càrrec de Gianni Giadello, dimarts 28 de gener.

Totes elles a les 18:30 hores al Saló d’Actes de la Casa de Cultura d’Utiel, Seu de la Universitat de València a Utiel.

L'Església de l'Assumpció de Nostra Senyora d'Utiel
A més de la programació musical i acadèmica, dijous 19 de desembre, 120 estudiants dels IES d’Utiel, molts d’ells afectats directament per la dana en quedar destruït l’edifici on rebien classe, van realitzar una visita guiada amb la comissària de l’exposició, Marta Ruiz, sobre la restauració de l’Església de l’Assumpció de Nostra Senyora d’Utiel. Una exposició composta per 12 panells que podrà visitar-se fins al 30 de gener a l’Església de Nostra Senyora de l’Assumpció d’Utiel i que posteriorment es traslladarà al vestíbul del primer pis de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.

Després de més d’una dècada clausurat a causa de les obres, aquest temple, que va reobrir les seues portes el passat 15 d’agost, mostra, gràcies a aquesta exposició, el procés de restauració a través de divers material gràfic i documental. Després de la visita de l’alumnat, es preveu una visita per al públic en general.