La Universitat de València aprova el seu full de ruta sobre mesures davant el frau i la corrupció

  • Gabinet de la Rectora
  • 21 de desembre de 2021
 
La Universitat de València aprova el seu full de ruta sobre mesures davant el frau i la corrupció

A la sessió plenària celebrada el passat 13 de desembre de 2021, el Consell de Govern va aprovar un full de ruta per reforçar els mecanismes de prevenció, detecció i correcció del frau, la corrupció i els conflictes d'interés, amb especial atenció als processos de gestió de fons públics Next Generation EU.

En un context marcat pel nou pla de finançament Next Generation EU i la creixent preocupació de la Unió Europea per l'adequada gestió dels fons públics, la Universitat de València ha expressat, amb aquest acord, el seu compromís inequívoc amb el manteniment dels més alts nivells d'exigència ètica i jurídica, així com el reforçament i l'impuls dels principis d'integritat pública, imparcialitat i honestedat en tots els seus àmbits d'actuació. Les mesures aprovades, en paraules de representants de la Universitat, «consoliden la filosofia del legislador en matèria de gestió pública amb una orientació de transparència i integritat en el servici públic».

Els principis d'actuació relacionats amb la integritat pública compten amb una llarga tradició i arrelament en la labor de totes les administracions públiques i, entre elles, de la Universitat de València. No obstant això, en els últims anys, nombroses recomanacions de l'OCDE i de la Unió Europea han posat un èmfasi especial en el desenvolupament de mesures antifrau amb una metodologia àmplia, sistemàtica, coherent i planificada. En definitiva, en l'elaboració de plans de mesura antifrau o plans d'integritat pública que posen el focus en la prevenció de la corrupció per davant de la detecció i la correcció.

Així, les mesures previstes no es limiten a la detecció de possibles activitats corruptes o fraudulentes. Es fa especial èmfasi en els riscos associats als conflictes d’interessos, un àmbit que, segons assenyalen els seus impulsors, «és molt complex i està constituït per fines línies que requereixen acurada atenció per identificar i gestionar conflictes reials, potencials o aparents».

A més de la declaració institucional de compromís i de rebuig al frau i la corrupció en la gestió dels recursos públics, el full de ruta preveu la constitució d’una Comissió d’Integritat Pública amb l’objectiu d’identificar, analitzar, avaluar i revisar periòdicament els riscos en aquesta matèria i d’elaborar d’un Pla Director d’Integritat Pública de la Universitat de València.

Es preveu també la proposta de mesures de formació i d'informació dirigides a tots els nivells jeràrquics del personal directiu i de gestió, una formació necessària per a garantir que totes les persones integrants de la comunitat universitària assumisquen com a propi aquest compromís institucional.