La Universitat de València aprova el IV Pla d’Igualtat
8 de d’octubre de 2024
El Consell de Govern ha aprovat el IV Pla d' Igualtat de la Universitat de València que compta amb 90 accions a desenvolupar en quatre anys (2024-2028). De la mateixa manera que els anteriors té també l’objectiu de garantir la igualtat real i efectiva entre dones i homes. Es tracta d’un document alineat amb el pla estratègic de la UV i amb la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS), apostant per la incorporació de la igualtat com a objectiu específic i com a eix transversal de la política universitària.
El passat mes de maig de 2024 el Consell de Govern aprovava també el I Pla de diversitats de la institució, amb 43 accions incloses en 5 línies de treball a desenvolupar en quatre anys (2024-2027). Un Pla que es planteja com a objectiu essencial garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats de les persones que formen part de la comunitat universitària amb independència del seu origen racial o ètnic, religió, model de família, identitat o expressió de gènere, desenvolupament sexual u orientació afectivosexual.
La Universitat de València vol garantir la igualtat entre dones i homes afavorint la conciliació i corresponsabilitat i assegurar la igualtat de tracte i d’oportunitats en les condicions de treball. És per això que el Pla d'Igualtat arranca amb l’eix dedicat al personal amb un document fruit del procés de negociació entre representants de la institució i del personal per adequar-se a la legalitat vigent.
Aquest primer eix està dedicat a la conciliació, formació, accés i carrera professional, salut i prevenció de l’assetjament i pren com a referència el context definit per la normativa vigent, però també l’experiència acumulada per la Universitat en el disseny i la implementació detres plans d’igualtati del coneixement generat durant els darrers anys en aquest àmbit.
En aquest sentit, l’eix en matèria de personal s’acompanya de quatre eixos més en un document molt més genèric que inclou, a més del laboral, altres àmbits d’actuació sobre els quals les universitats també estan obligades a incidir com és la docència, la recerca, la governança, l’observatori, la cultura de la igualtat i l’estudiantat.
El disseny i negociació del IV Pla d' Igualtatha seguit un procés en paral·lel. D’una banda, el procés negociador del pla d’igualtat de personal dins la comissió negociadora amb representació institucional i sindical i d’altra, el procés participatiu desenvolupat en grups de treball integrats per persones expertes de la comunitat universitària.
La novetat més destacada ha sigut la incorporació del cinquè eix dedicat a la igualtat i la participació de l’estudiantat a la Universitat. Els plans anteriors contenien mesures específiques d’actuació amb el col·lectiu majoritari, com és la comunitat estudiantil, però en aquesta ocasió s’ha optat per donar una visibilitat i una major rellevància a totes les polítiques d’igualtat que impliquen l’estudiantat.
A més, com a característiques d’aquest pla, destaca el fet de ser un projecte ambiciós però, realista i assolible en el seu plantejament. De la mateixa manera que en el III Pla d’Igualtat, s’ha aprovat un document molt transversalitzat, amb la intervenció de nombrosos vicerectorats, centres, serveis i unitats. Presenta uns objectius i unes línies d’actuació més estructurals que conjunturals, més permanents que puntuals.
Els quatre grans reptes del Pla d’Igualtat són:
- La cultura de la igualtat en matèria de personal
En la línia continuista amb l’anterior pla, es manté com a eix fonamental el repte de la conciliació i coresponsabilitat, amb la creació de nous espais d’estada amables als centres, aularis i altres edificis singulars, així com l’impuls de l’aprovació d’una instrucció que supose un canvi reglamentari amb la incorporació de criteris de conciliació en l’assignació de la docència.
- La prevenció i actuació enfront de les violències masclistes
Es planteja com a gran objectiu que la comunitat universitària siga lliure de violències masclistes oferint acompanyament adequat a qui les pateix i impulsant masculinitats igualitàries. Es pretén consolidar i mantindre el recurs de l’Espai violeta i crear xarxes horitzontals de suport per a la detecció, informació i prevenció al voltant de la violència masclista.
- La integració de la perspectiva de gènere en la docència i la recerca
Transversalitzar la perspectiva de gènere en l'ensenyament universitari, destacant entre altres accions la possibilitat d’oferir a l’estudiantat de grau un itinerari d’especialització en igualtat de gènere que complemente els seus estudis és un dels objectius.
- El compromís i la participació de la comunitat estudiantil
La Universitat garantirà a l'estudiantat que en l'exercici dels seus drets i el compliment dels seus deures no serà discriminat per raó de sexe, atenent especialment les qüestions relatives a la conciliació de l’estudi amb responsabilitats familiars així com les possibles situacions de violència masclista patides. A més, per oferir una docència de qualitat i sense biaixos, és fonamental donar la possibilitat de matricular-se en assignatures específiques d’igualtat de gènere així com aquelles que incorporen aquests continguts.