La Universitat de València celebra un cicle dedicat a l’Any Europeu del Ferrocarril

  • Fundació General UV
  • 18 de desembre de 2021
 
Un grup de joves universitaris participen en la presentació del projecte 'Open Europe'.
Un grup de joves universitaris participen en la presentació del projecte 'Open Europe'.

La Universitat de València ha celebrat una nova edició del cicle Desembre Europeu, organitzat pel Centre de Documentació Europea-Fundació General UV que enguany ha estat dedicat a l’Any Europeu del Ferrocarril, proclamat a Brussel·les. La programació d’activitats (conferències i debats, música, teatre, cinema, literatura…) es va estendre de l’1 al 17 de desembre baix el lema ‘Comboi Europa’.

La primera de les propostes va ser la presentació del Sistema d’Informació Geogràfica del Corredor Mediterrani, a càrrec de Josep Vicent Boira, comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani ADIF. Va ser una activitat online, en col·laboració amb la Facultat d’Economia de la Universitat de València. Acompanyà a Boira Matteo Berzi, de l’Oficina del Corredor Mediterrani, i van ser presentats pel professor Rafael Boix.

El Corredor Mediterrani ha protagonitzat gran part de la programació d’aquest Desembre Europeu, en el marc de l’Any del Ferrocarril, una proclamació que la UE va realitzar amb la finalitat de contribuir a la promoció de formes de transport sostenibles que permeten arribar a la neutralitat climàtica en 2050 a través del Pacte Verd Europeu.

El Corredor Mediterrani ha tingut aquest paper rellevant en l’any del ‘Comboi Europa’ en tractar-se de l’eix vertebrador del territori d’Espanya, motor per al desenvolupament socioeconòmic de les ciutats i de les comunitats autònomes que travessa, i promotor de la transició ecològica del transport de mercaderies i de viatgers.

El Sistema d’Informació Geogràfica que presentaren Boira i Berzi permet explorar el Corredor a través d’un Visor Cartogràfic que reflecteix la visió de l’Oficina del Comissionat de Govern: el Corredor Mediterrani ha de ser visible, explicat i entés. El visor està disponible ací en la seua versió bàsica o avançada.

Els Estats Generals d’Europa
‘Transport i medi ambient’ va ser el títol de la sessió sobre els Estats Generals d’Europa que s’organitza en cada Desembre Europeu, a mans d’eurodiputats que ofereixen la seua visió politicoadministrativa del tema a tractar. Va ser divendres dia 3, en modalitat online.

La primera sessió de la jornada abordà el transport i el Pacte Verd Europeu, i anà a càrrec de l’eurodiputada del PSE Isabel García Muñoz. La segona part, sobre ‘Transport i turisme, l’impacte a la ciutat’, va tindre a David Hammerstein com a ponent, eurodiputat d’Els Verds entre 2004 i 2009.

Els debats entorn del ferrocarril com a mitjà verd i sostenible continuaren el dia 9 amb la taula redona ‘Rodalies vs. Grans Projectes’, que es va oferir de manera presencial al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat. Participaren en la sessió Josep Vicent Boira; Tomás Ruiz (UPV); Roser Obrer, de la Conselleria de Política Territorial; i José Enrique Cortina, gerent de Rodalies CV Renfe. Moderà la taula la periodista Cristina Vázquez, del diari ‘El País’.

Café amb Projectes
Aquesta és una proposta fixa dins del Desembre Europeu que enguany ha estat dedicada als programes europeus executats a través de la Fundació General de la Universitat de València. La presentació, el dia 10, va tindre lloc a l’Aula de Seminaris del CM Rector Peset i anà a càrrec de Jeff Alberghi, del projecte EuropImpulse de capacitació sobre assumptes de cooperació i finançament europeu entorn de l’Educació, la Innovació Social, la Cultura i el Desenvolupament Sostenible.

Dimarts 14, es presentà el projecte ‘Open Europe’ al Saló de Graus de la Facultat d’Economia, un treball col·lectiu dirigit per Cecilio Tamarit i en el qual hi participa professorat de diferents universitats i disciplines europeistes, així com professionals d’entitats com ara la Generalitat Valenciana o el Banc d’Espanya. El projecte, cofinançat amb ajuda de la Unió Europea a través del programa Erasmus+ per a la constitució del Centre d’Excel·lència Jean Monnet sobre Integració i Governació de la Universitat de València, ha estat executat pel Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València.

El torn de debats finalitzà amb la sessió ‘Ferrocarril i Canvi Climàtic’, dimecres 15, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la UV. Hi participaren Josep Vicent Boira; Celsa Monrós, directora general de Canvi Climàtic GVA; Sergi Campillo, regidor a l’Ajuntament de València; i Jonathan Sánchez, d’ADIF.

El debat, que va ser moderat per la periodista del diari ‘Levante-EMV’ Laura Ballester, comptà amb la col·laboració d’ADIF-Ministeri de Foment, i s’endinsà en la necessitat del ferrocarril per a complir amb els objectius ambientals i climàtics ja acordats per la UE. Aquests objectius són la resposta a l’emergència climàtica a través del procés de transformació i transició del transport i la mobilitat. La sostenibilitat del transport ferroviari, i la seua alta capacitat i operativitat el converteixen en palanca principal per a aconseguir la descarbonització d’Espanya contribuint, al mateix temps, a la vertebració del territori nacional i a un increment de la seua competitivitat i connectivitat amb Europa.

Felipe González parla a la Universitat sobre el futur d’Europa
Dins del cicle ‘Les raons d’Europa’ de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives s’emmarcà l’última de les conferències magistrals en homenatge al polític Manuel Marín, que anà a càrrec de l’expresident Felipe González, dimecres 15, al Paranimf de la Universitat.

Felipe González centrà la seua intervenció en la urgència de fer de la UE una potència política, democràtica, industrial, cultural, ecològica i social, capaç de defensar els interessos i els valors de la ciutadania. Al seu juí, “tenim el deure col·lectiu d’actuar i assumir aquesta responsabilitat”, i aquesta va ser la tesi entorn de la qual girà el seu discurs. Crònica completa ací.

Activitats culturals
Com cada any, el Desembre Europeu va incloure en la seua programació tota una sèrie d’activitats culturals, en col·laboració amb el Servei de Cultura Universitària de la UV, que abordaren, en aquest cas, el transport ferroviari des del punt de vista musical, dramàtic, literari, cinematogràfic, etcètera.

Així, el capítol cultural començà el dia 12 amb un concert de cambra a càrrec de Jorge Masó (clarinet) i Kei Hikichi (piano), que interpretaren autors com ara Brahms, Debussy i Mangani, a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València.

D’altra banda, el projecte teatral europeu de la Universitat de València, Escena Erasmus, recuperà l’obra de la Gira d’aquest estiu, ‘El viatge impossible’, per a fer una última representació que va tindre lloc al Teatre Talia de València, dimecres 15.

En l’apartat literari, dijous 16, es presentà el llibre ‘La Via Augusta del segle XXI: el corredor mediterrani contra l’Espanya radial’, a la Llibreria La Batisfera, a càrrec de Josep Vicent Boira. Publicada en Pòrtic i Premi Carles Rahola d’Assaig 2021, aquesta obra li serveix a l’autor per a repassar l’accidentada trajectòria del Corredor Mediterrani, des de la decisió presa per Espanya i Portugal inicialment fins a la situació actual.

El cinema va ser l’encarregat de cloure l’oferta cultural amb la projecció d’un dels Premis Europeus Lux, ‘Corpus Christi’ de Jan Komasa (Polònia i França, 2021), divendres 17, a l’Aula Magna de La Nau, amb la col·laboració de l’Aula de Cinema UV i el suport de l’Oficina del Parlament Europeu a Espanya.

Programa de ràdio
Per tercer any, el Desembre Europeu va estar present també a Ràdio Clàssica de RNE a través del programa ‘Momentos históricos de Europa’, que va emetre en la matinada de divendres 10 l’especial ‘Una història d’Europa a través del ferrocarril’.

El Desembre Europeu 2021-Comboi Europa ha comptat amb la implicació de la Universitat de València, la Fundació General UV, la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València en la seua organització, i la col·laboració de múltiples institucions i entitats valencianes i europees.

Més informació: