La Universitat de València i la Conselleria de Transparència creen un observatori de la transformació digital del sector públic

  • Gabinet de Premsa
  • 29 de desembre de 2020
 
Joaquín Martín Cubas, Jorge Castellanos, Lorenzo Cotino.
Joaquín Martín Cubas, Jorge Castellanos, Lorenzo Cotino.

La Universitat de València i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica col·laboren en el desenvolupament d’un ‘Observatori de la transformació digital del sector públic’. La iniciativa s'emmarca en les activitats formatives de la Càtedra Pagoda.

Aquest nou espai té com a principal objectiu fomentar, desenvolupar i fer tasques de transparència, participació ciutadana i govern obert, a través d’una mirada interdisciplinària que ajude a la millora del rendiment de les institucions democràtiques, mitjançant la utilització de les noves tecnologies de la comunicació.

La rectora, Mavi Mestre, ha destacat que la Universitat de València “ha estat, està i estarà sempre treballant per un millor servei públic, mitjançant l'imprescindible i innegable procés de digitalització, i una millor governança democràtica, fent realitat així un dels seus pilars fundacionals”. A més, ha volgut fer valdre “la rellevant tasca que fa la nostra Càtedra Pagoda”. “Estic segura que les contribucions d'aquest observatori abordaran de la millor manera possible les nombrosíssimes cares de l'imprescindible fenomen de la digitalització del sector públic, posicionant la universitat, la Generalitat i el territori valencià com a capdavanters també a aquest sector", ha afegit.

L’impuls i coordinació de la plataforma estarà a càrrec del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València i director de l’Observatori Pagoda, Lorenzo Cotino; el codirector de la Càtedra Pagoda de la Universitat de València i professor titular de Ciència Política i de l'Administració, Joaquín Martín Cubas; i el doctor i professor ajudant doctor de Dret Constitucional d’aquesta mateixa Universitat, Jorge Castellanos.

En paraules de Lorenzo Cotino, l’Observatori s’alinea amb les més recents estratègies i avanços, com la recent Agenda 2025 o l’Estratègia Nacional d’intel·ligència Artificial o la Carta de Drets Digitals. “L’enfocament no sols és jurídic, sinó també sota la perspectiva politològica i de l’Administració, així com d’implantació pràctica. Tot, mitjançant ponències escrites breus en format blog que van acompanyades de vídeos dels autors”, assenyala Cotino.

“En aquests moments la situació de la pandèmia ha avançat i ha accelerat el procés de digitalització en diferents àrees de la nostra vida social, per tant, es requereix del desenvolupament d’unes capacitats digitals que servisquen per a contribuir a una societat més cohesionada, justa i equilibrada”, ha ressaltat la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, en la presentació de l’observatori.

La consellera ha advertit a més “de la necessitat de superar la bretxa digital perquè tota la ciutadania puga accedir a l’administració electrònica” perquè encara existeixen sectors amb un accés limitat a les tecnologies de la informació”.

Dades obertes i intel·ligència artificial

En aquest sentit, l’Observatori permetrà posar a l'abast del conjunt de la ciutadania el coneixement i l'experiència acumulada d'especialistes i professionals en matèries com l'obertura de dades per a la seua reutilització, l’ús de la intel·ligència artificial i de les tecnologies de la informació per al foment de la participació i la transparència en la gestió.

Entre els diferents continguts s'inclouran temes com la intel·ligència artificial, les tecnologies disruptives i els drets digitals en el sector públic, amb perspectives jurídiques, politològiques, de ciència de l’Administració i d’experiència professional. Per a això, es comptarà amb la col·laboració d’acadèmics i professionals de reconegut prestigi.

L’Observatori estarà disponible en la web institucional de la Càtedra Pagoda dins de la pàgina de la Universitat de València i comptarà amb textos curts i vídeos explicatius.

Més informació: