La Universitat de València formarà la població de l’altiplà bolivià per a previndre la fasciolosi

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 21 de febrer de 2018
 
Santiago Mas Coma, catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València.
Santiago Mas Coma, catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València.

L’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), dependent del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació, ha finançat amb 149.600 euros el projecte de la Universitat de València 'Desenvolupament de l’altiplà nord de Bolívia per control integral de la fascioliosi', l’investigador principal de la qual és Santiago Mas Coma, catedràtic de Parasitologia en la institució acadèmica. El projecte té per objecte conéixer les fonts d’infestació humana d’aquesta malaltia i dissenyar mesures de control.

La fascioliosi és una malaltia emergent, que pot provocar la mort en humans i causa grans pèrdues en bestiar, on es troba el seu reservori. Afecta especialment la infància, és causa del subdesenvolupament de les comunitats afectades i actualment s’està expandint geogràficament. En les ciutats bolivianes d’Aimara (360.000 habitants) i La Paz (2 milions), la mortalitat infantil causada pel paràsit Fasciola assoleix el 50% en xiquets menors de 5 anys. Es tracta de l’altiplà bolivià, una zona on la gran altitud, entre 3.800 i 4.100 metres, no permet l’existència de les malalties de transmissió vectorial devastadores habituals en altres llocs, com la malària, la malaltia de Chagas o la Leishmania.

“Per a pal·liar aquesta altíssima mortalitat infantil i mantindre les comunitats Aimara, hi ha un alt índex d’embarassos. La fasciolosi contribueix així al subdesenvolupament, en una zona amb un gran potencial, tant turístic (llac Titicaca), ètnic i històric (ruïnes de Tiwanaku), internacional (amb l’aeroport) i vial (única via d’eixida de La Paz i fronterera amb Perú)”, segons Santiago Mas Coma.

Els estudis previs de l’equip del professor de la Universitat de València, de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i del govern bolivià pretenen aplicar quimioprofilaxi preventiva adequada amb monodosi anual per a combatre la malaltia, tot i que part dels individus tractats se segueixen reinfectant després del tractament pel paràsit mantingut en el bestiar.

“El projecte té per objecte trobar les fonts d’infestació humana d’aquesta malaltia i aportar la informació necessària per a dissenyar mesures de control, a través de pautes amb les quals la població afectada puga tractar els aliments implicats i evitar la contaminació o reinfecció”, ha destacat Santiago Mas Coma, també expert de l’Organització Mundial de la Salut en malalties parasitàries.

El finançament s’ha adjudicat a la Universitat de València en el marc de la convocatòria de subvencions per a la realització de projectes d’innovació per al desenvolupament de l’any 2017, dins de la modalitat d’entitats del sector acadèmic i investigador. La Resolució de l’AECID és del 4 de desembre de 2017 i té com a objecte el finançament de projectes que impulsen, en els Països d’Associació de la Cooperació Espanyola, solucions innovadores ja desenvolupades i testades amb èxit.

La finalitat d’aquestes mesures és que siguen replicades a major escala, en cercar un impacte positiu i rellevant en les condicions de vida de les persones més desfavorides. És la primera vegada que es desenvoluparà una estratègia de control integral de la fasciolosi i l’OMS estudia aplicar-la en altres països endèmics.

 

Més informació: http://www.aecid.es/ES