La Universitat de València investiga l’impacte del confinament en el consum d’alcohol, psicofàrmacs i analgèsics opioides

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 4 de juny de 2020
 
Lucía Hipólito, investigadora i professora de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València.
Lucía Hipólito, investigadora i professora de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València.

Lucía Hipólito, professora de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València, coordina un projecte que té per objecte conèixer els hàbits de consum d’alcohol i unes altres drogues durant el confinament en resposta a la pandèmia de COVID-19. Actualment, l’estudi està en fase de treball de camp mitjançant l’enquesta https://ir.uv.es/vFH9PIZ, avalada i finançada per la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues (PNSD) del Ministeri de Sanitat.

Amb el treball “Impacto del confinamiento por pandemia de COVID-19 en el consumo de alcohol, benzodiacepinas y analgésicos opioides” es vol ampliar la informació existent sobre els hàbits de consum de drogues durant l’aïllament social per la pandèmia. A més, permetrà utilitzar estratègies de salut pública en resposta a la COVID-19. Es pot accedir a l’enquesta el treball de camp de la qual servirà de base a l’estudi fent clic ací.

L’objectiu és conèixer la relació entre l’estrès i el consum de drogues en pacients sense dolor, i, d’altra banda, l’efecte en els pacients amb dolor. Aquests, per la pandèmia, poden no haver controlat el seu tractament, haver vist incrementar-se el patiment i, per tant, poden haver experimentat més risc al consum d’aquestes substàncies.

A més, durant el confinament, la por dels pacients amb dolor a acudir als serveis sanitaris, o a la congestió dels serveis vinculats a les clíniques del dolor (anestesiologia), ha generat estrès en molts d’ells, i aquest factor pot haver incidit en el consum o en la recaiguda en el consum de determinades substàncies considerades drogues.

“És molt important que totes les persones que ho desitjen emplenen l’enquesta, encara que no patisquen dolor o que no facen consum d’alcohol o de medicaments per al dolor, per tal que les dades puguen reflectir la realitat de la nostra societat”, ha destacat Lucía Hipólito.

La recerca forma part del projecte d’investigació bàsica i clínica de la Universitat de València “Incremento en el riesgo de adicción a alcohol y opiáceos derivada de la presencia de dolor: estudios clínicos y preclínicos con perspectiva de género”. Entre d’altres, s’hi proposa analitzar si el correcte maneig de la situació dolorosa, amb opiacis o sense, impacta en el desenvolupament del Trastorn per Consum d’Alcohol (TCA) i si aquest és predictor del desenvolupament del Trastorn pel Consum d’Opiacis (TCO). Aquesta recerca, també, permetrà dissenyar eines per discernir quins pacients amb dolor són més vulnerables a una potencial recaiguda.

Lucía Hipólito, del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia, també és directora del Laboratori DOREAL de la Universitat de València, el qual estudia la relació entre dolor i addicció a l’alcohol i als opiacis, així com la relació entre dolor i trastorns d’ansietat i estrès.