La Universitat de València obri oficialment el curs 2020-2021

  • Gabinet de la Rectora
  • 11 de setembre de 2020
 

Un acte institucional celebrat aquest divendres 11 al Claustre de l’històric edifici de La Nau ha donat el començament oficial al curs acadèmic 2020-2021 a la Univeristat.

La Universitat de València obri tradicionalment el curs acadèmic amb un solemne acte acadèmic que se celebra al Paranimf de l’històric de l’emblemàtic edifici del carrer de La Nau. Enguany, en aplicació de les mesures preventives front a la COVID-19, el Consell de Direcció de la UV va acordar substituir el solemne acte acadèmic per un acte institucional.

Presidit per una àmplia representació del poder executiu autonòmic, provincial i local i del Sistema Universitari Públic Valencià, la rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, ha estat acompanyada pel vicepresident segon de la Generalitat Valenciana, Ruben Dalmau, de la consellera amb competències en Universitats, Carolina Pascual, del president de la Diputació de València, Antoni Gaspar, del vicealcalde de la capital valenciana, Sergi Campillo, la presidenta del Consell Social de la Universitat, M.ª Emilia Adán, i dels rectors i rectora de les Universitats Públiques Valencianes, Francisco Mora de la Universitat Politècnica de València (UPV), Eva Alcón de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i Juan José Ruiz de la Universidad Miguel Hernández d’Elx.

En un aforament molt limitat per les necessàries mesures de seguretat i higiene per la COVID-19, a l’acte han assistit representants de la societat valenciana com la síndica dels Partit Popular, Isabel Bonig; el portaveu a les Corts de Compromís, Fran Ferri; diputats de les Corts Valencianes; de l’àmbit judicial com la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), Pilar de la Oliva, i la presidenta del Consell Jurídic Consultiu, Margarita Soler; de la Reial Acadèmia de Medicina de la CV i de la Reial Societat Econòmica d’Amics del País Valencià; del món econòmic com la presidenta del Consell Econòmic València (CEV), Eva Blasco; autoritats de les forces armades i de seguretat de l’Estat; i representats de les organitzacions sindicals i empresarials.

Així mateix, ha assistit nombrosos membres de la comunitat universitària com el Consell de Direcció, tots els degans i deganes de les facultats, director de l’Escola de Doctorat, membres dels òrgans estatutaris de representació del Personal Docent Investigador (PDI), Personal d’Administració i Serveis (PAS) i estudiants, així com dels centres singulars, fundacions de la UV, director de l’AVAP i del centre adscrit Florida Universitària.

L’acte s’ha inicial amb la interpretació de l’orfeó universitari des del Claustre Superior. Posteriorment, la secretària general de la UV, Mª. Elena Olmos, ha llegit un extracte de la memòria del curs acadèmic 2019-2020 que està disponible al següent enllaç.

Tot seguit, la consellera Carolina Pascual ha pronunciat al seu discurs ‘la necessitat d’adaptar-nos tots i totes a les circumstàncies actuals, de retornar a la nostra activitat amb tota la normalitat possible, sempre tenint present tota la seguretat i protecció que marquen els protocols de Sanitat i que ens permeten continuar amb la nostra activitat acadèmica i investigadora’.

En la seua intervenció, la rectora M.ª Vicenta Mestre ha remarcat les principals mesures polítiques adaptades al llarg del segon quadrimestre del curs passat com a conseqüència de la crisi per la pandèmia de la COVID-19. Mestre ha agraït el treball de la comunitat universitària i destacat el lideratge de degans, deganes, directora i director de l’Escola de Doctorat. A més, la rectora ha posat en valor els excel·lents resultats assolits per l’estudiantat en el segon quadrimestre en relació al mateix quadrimestre de l’anterior any i ha afirmat que els resultats de l’avaluació del professorat en aquest període ‘ens permeten asseverar que, en termes globals, l’estudiantat no ha percebut pitjor que altres cursos la situació de la docència en termes d’avaluació, de participació i atenció del professorat i dels materials dels quals ha disposat’.

A més de la docència, la rectora ha remarcat els resultats de la recerca a la UV i la notable posició de la Universitat als principals rànquings internacionals ‘ja que la UV continua essent la primera universitat valenciana d’acord amb qualsevol rànquing, i es troba entre les cinc primeres d’Espanya i en la forqueta 201-300 millors del món i, si mirem per àrees, en quatre branques del saber la Universitat de València se situa entre les 100 millors del món.  

D’altra banda, Mestre ha demanat a la Generalitat Valenciana el compliment dels compromisos d’un nou pla de finançament. ‘La nostra ciutadania universitària entén la dificultat dels comptes de la Generalitat, comparteix la demanda d’un finançament just de la Comunitat Valenciana, però alhora, amb la fermesa de la responsabilitat en la gestió dels recursos públics, amb els resultats de la seua tasca a la mà, demanem, només, allò que se’ls ha promès: un finançament just i suficient per continuar essent un servei públic essencial’, ha puntualitzat.

Finalment, la rectora ha recordat els valors com la igualtat, la diversitat, la tolerància i la solidaritat que defineixen a la Universitat i que ‘encara que l’actual situació és complicada, eixirem endavant amb més força que mai, amb més il·lusió que mai, encarant cada repte, cada dificultat, com a una universitat moderna, pública, valenciana i europea. Una universitat de persones per a les persones’.

Es pot consultar el discurs sencer de la rectora al següent enllaç

L’himne acadèmic ‘Gaudeamus igitur’ ha conclòs, com cada any, l’acte d’obertura, que ha estat retransmès en directe com és habitual per UVcomunicació amb senyal produïda pel Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València (TAU).