La Universitat de València posa en marxa diferents activitats de divulgació científica

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 7 de març de 2018
 
Figures del taller de matemàtiques, en el qual s’exposaran les seccions i plànols d’un cos geomètric
Figures del taller de matemàtiques, en el qual s’exposaran les seccions i plànols d’un cos geomètric

Tallers de matemàtiques, de geologia i d’astronomia, així com un programa de conferències realitzat per professorat universitari en instituts; bars de ciències per a públic en general; un congrés sobre pensament crític; i un programa de rutes matemàtiques on es relaciona el patrimoni amb la divulgació. Són algunes de les propostes que la Universitat de València ha posat en marxa, a través de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, per a promoure les vocacions científiques i acostar la ciència a la societat.

L’observació del sol amb un telescopi i el coneixement dels cossos celestes de l’Univers; mirar amb el microscopi elements paleontològics i després apreciar-los al Museu de Geologia; o identificar minerals a partir de les seues propietats (color, magnetisme, brillantor o duresa). Són algunes de les accions incloses als tallers de ciència, una acció que funciona sota demanda i que permet a alumnat d’instituts d’ensenyament secundari realitzar diferents activitats (experiments, demostracions, reconeixements, utilització d’instrumental científic) en les instal·lacions de la Universitat de València.

També es podrà conéixer les principals malalties rares; la biodiversitat de la Mediterrània; els paràsits als aliments; qui eren els ibers; les bases neurocientífiques de l’amor; o la investigació a l’Antàrtida, entre d’altres temes. Es tracta del programa Estimulant les vocacions científiques, realitzat en col·laboració amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques, i que de la mà d’investigadores i investigadors de la Universitat, acosta la ciència a l’alumnat valencià de secundària i batxillerat, però també a associacions de mares i pares d’alumnes (AMPA), ajuntaments i d’altres entitats.

Així, hui dimecres 7 de març tindrà lloc amb l’IES Sanchis Guarner de Castelló de Rugat el primer taller de matemàtiques, centre que la setmana passada ja va acollir la xarrada Darwin i l’arbre de la vida del professor de Bioquímica Juli Peretó. En el taller s’exposaran les seccions i plànols d’un cos geomètric, a partir del qual l’alumnat construirà models reals de superfícies. Els tallers d’astronomia i el de geologia acosten aquestes disciplines a l’alumnat i començaran els pròxims dies. Durant l’any 2018 hi ha prevista la realització de 30 conferències i 30 tallers.

Una altra de les activitats per a acostar la ciència al públic en general són els bars de ciències. Aquest dimecres 28 de febrer ha tingut lloc el segon de l’any, sota el títol Neurones naturals i neurones artificials. Els bars de ciència són un diàleg entre ciutadans i especialistes en un ambient relaxat com és una cafeteria, on el públic pregunta sobre la matèria i l’actualitat científica d’aquesta àrea i l’especialista comparteix els seus coneixements. Aquesta activitat es realitza a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València i se’n preveuen sis al llarg de l’any.

A més, a meitat de febrer varen començar les rutes matemàtiques, unes activitats didàctiques i divulgatives adreçades a estudiantat de secundària i batxiller, consistents en itineraris científics on s’utilitza l’entorn de la ciutat de València com a recurs per a l’ensenyament i l’aprenentatge de matemàtiques. En una primera fase de l’activitat, fins a juny, participaran més de 3.000 alumnes d’uns 50 instituts. Les Torres de Serrans, el Jardí Botànic, l’Oceanogràfic, la Ciutat de les Arts i de les Ciències, La Nau de la Universitat de València o el Mercat de Colon són alguns dels espais utilitzats per a aquestes rutes.

La Universitat, a més, també col·labora en el programa A Ciencia Cierta de CV Radio, i elaborarà durant 2018 activitats com matinals (jornades d’actualització per a professorat de secundària); i converses entre científiques i científics i persones interessades. També s’està treballant en una nova activitat divulgativa per a posar en valor la biodiversitat i el valor cultural de la Mediterrània, que serà la primera que ofereix la UCC+i de la Universitat de València per a alumnat de primària. Aquestes activitats compten amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT) i del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat i està previst que en elles participen globalment més de 5.000 persones.

 

Congrés de Pensament Crític i Divulgació Científica

Hui dimecres es clausura el III Congrés de Pensament Crític i Divulgació Científica, que amb el títol Ciència i Ideologia, ha tractat la relació entre la ciència i el seu context ideològic. L’encontre científic, des de dilluns, s’ha enfocat des d’àrees com la filosofia, la psicologia, la neurociència o el periodisme, entre d’altres.

 

Enllaços:

Estimulant les vocacions científiques: http://ir.uv.es/X7DFfuw

Tallers: http://ir.uv.es/L7u221e

Rutes Matemàtiques: http://ir.uv.es/4U0lFcE