La Universitat de València present a la COP25

  • Gabinet de la Rectora
  • 11 de desembre de 2019
 
Imagen de la noticia

La Cimera del Clima de Madrid 2019 reuneix durant dos setmanes a científics, representants institucionals, organitzacions no governamentals, empresaris i governs de tot el món per a analitzar la situació de crisi climàtica del planeta i les possibles solucions.

La Universitat de València, a través dels vicerectorats d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat i d’Internacionalització i Cooperació, està present a la 25 Conferència de les Parts (COP25) de la Convenció Marco de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, que té lloc del 2 al 13 de desembre a Madrid sota la presidència de Xile.

Hui dimecres 11 de desembre la delegada de la rectora de la Universitat per a Sostenibilitat, Pilar Rueda, ha parlat sobre ‘La reducció de la petjada de carbó en la UV: accions, compromisos i transformació’. La conferència, que ha tingut lloc dins de la jornada sobre transició justa, ha permés conèixer algunes de les accions que la Universitat realitza en pro del clima, en particular el projecte transformador de la mateixa UV i dels seu entorn que s'està desenvolupant de manera oberta a la participació de les prop de 70.000 persones que integren la comunitat universitària.

Posteriorment i sota el títol ‘Artificial Intelligence to monitor our changing planet’, Gustau Camps-Vall, Maria Piles i Verónica Nieves han analitzat sobre monitoritzar i objectivar els paràmetres per a reduir la petjada de carbó, com exemple de la investigació que es desenvolupa en l'actualitat a la Universitat de València. Els investigadors han explicat com la intel·ligència artificial en combinació amb les dades d'observació de la Terra poden millorar la comprensió dels esdeveniments climàtics i la precisió dels seus models.

La delegada Pilar Rueda ha manifestat ‘l’èxit de les propostes presentades pel gran acolliment de públic, que s'ha mostrat interessat i molt participatiu en el torn de preguntes. Des de la Universitat, com universitat pública compromesa amb la societat i el seu entorn, apostem fermament per totes aquelles iniciatives que ajuden a combatre l’emergència climàtica’.

D'altra banda, la Universitat de València, representada per la seua Biblioteca Depositària de les Nacions Unides, està present a l’stant nº3 situat en la zona verda de la COP25 de Madrid, amb la colaboració de la Unitat de Cooperació de la Universitat. La seua bibliotecaria, Chelo Pons va presentar un projecte a la COP25 dins de la red RECIDA (Centres de documentació ambiental de l’estat espanyol), titulat “Les Biblioteques verdes pel clima (RECIDA). Tresors per canviar el món”. En aquest projecte, on participa la UV, s’organitzen durant aquests dies moltes activitats amb col·loquis, presentacions de llibre, exposicions i inclús jocs de rol amb la finalitat d’informar dels ODS i de la situació ambiental.

Aquests projectes s’emmarquen dins del Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides que pretén comprometre als estats membres de l’ONU en la protecció de les persones, el planeta i la prosperitat. En concret, l’ODS número 13 és l’acció pel clima i la lluita per a frenar l’emergència climàtica mundial.

La Conferència de les Parts és l'òrgan suprem de la Convenció Marco de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (CMNUCC). Aquesta conferència anual, que enguany celebra la seua 25 edició, reuneix a caps d’Estat i de Govern dels països que han subscrit la CMNUCC junt amb científics, empresaris, membres de la societat civil i ONG per trobar solucions que mitiguen els efectes de la crisi climàtica. La reunió d'enguany és especialment transcendent, ja que constitueix l'última reunió per a activar l'Acord de París de 2015, concebut com el primer pacte mundial vinculant en defensa del clima del planeta, que ha d'estar plenament vigent al gener de 2020. Per tant, la COP25 cerca impulsar les garanties per a posar-ho en marxa amb l'entrada en vigor de les mesures nacionals.

Imatges:

Arxivat en: