La Universitat de València presenta el projecte Girls4STEM

  • Gabinet de la Rectora
  • 23 d’octubre de 2019
 

La Universitat de València ha presentat el projecte Girls4STEM, iniciativa nascuda en el si de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE) de la Universitat per a fomentar, des de la institució, la participació de les dones en les carreres de l'àmbit STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics)

En un acte desenvolupat en el Saló d'Actes de Rectorat el passat 22 d'octubre, la coordinadora del projecte, Silvia Rueda, va presentar el projecte en representació del grup de professionals d'aquestes branques que componen Girls4STEM. En la presentació participaren la rectora de la Universitat, M. Vicenta Mestre, la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, i la directora general  de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, María Such. L'acte va comptar, també, amb la presència del sotsdirector general de Formació del Professorat, Carlos Sánchez i la directora general d'Universitats Pilar Ezpeleta, així com la Unitat d'Igualtat de la Universitat, la Unitat de Cultura Científica de la Innovació i diversos membres del Consell de Direcció de la Universitat.

Girls4STEM és un projecte “dirigit al foment de les vocacions STEM, molt especialment entre les xiques, a través activitats que combinen divulgació i oci”. Es tracta, segons les seues impulsores, “d'un projecte participatiu i inclusiu” amb dos grans valors: d'una banda, l’estudiantat preuniversitari (primària, secundària, batxillerat i cicles formatius) i, per una altra, la comunitat d'Expertes STEM. Mitjançant la seua participació, i a través de xarrades amenes i dinàmiques, es pretén que el públic no especialitzat s'interesse i conega les innovacions científiques en àmbit STEM. A més, aquestes xerrades permeten un altre dels objectius del projecte, com és augmentar la visibilitat de la dona dins d'aquestes àrees de coneixement tradicionalment percebudes com a “masculines”.

Durant la seua intervenció, la vicerectora, Elena Martínez, va donar a conéixer l'origen d'aquesta iniciativa i va fer incidència en la importància de comptar amb projectes com Girls4STEM per a contrarestar els estereotips als quals es veuen sotmeses des de molt xicotetes les xiquetes; la coordinadora, Silvia Rueda, va destacar la gran escletxa existent entre homes i dones en el sector de les TIC i les enginyeries, el potencial “desaprofitat” a causa d'aquesta escletxa i la importància que existisquen referents per a les xiquetes i les joves; per la seua banda, la directora general, María Such, va donar l'enhorabona per la iniciativa a la UV i va posar en valor el projecte ja que –va assegurar– “la universalitat de l'educació no garanteix la igualtat d'oportunitats, ni la igualtat real entre homes i dones”; i la rectora, M. Vicenta Mestre, va fer una crida a les xiques i joves a creure en si mateixes i estudiar allò que vulguen, superant els estereotips de gènere en àmbits professionals històricament masculinitzades com el de les STEM.

Galeria d'imatges