La Universitat de València rep hui dilluns la visita de set Premis Nobel

  • 5 de juny de 2017
 
Premis Nobel

Dos Premis Nobel de Química, dos de Física, dos d'Economia i un de Medicina es reuneixen hui dilluns amb investigadors de la Universitat de València. Jean Marie Lehn i Ben Feringa seran acollits per l'Institut de Ciència Molecular (ICMol); Sheldon Lee Glashow i Frank Wilcek, per l’institut de Física Corpuscular (IFIC); Finn Erling Kydland i Eric Stark Maskin, per Economia; i Randy Schekman, organitzat per Farmàcia.

Dilluns, 5 de juny de 2017, de 10:00 a 12:00 hores, a l’Auditori Marie Curie del Parc Científic:

Jean-Marie Pierre Lehn (Rosheim, França, 1939 - Nobel de Química 1987). El seu treball ha contribuït especialment al desenvolupament de la química supramolecular. Va ser guardonat amb el Premi Nobel de Química, juntament amb Pedersen i Cram, pel desenvolupament i utilització de molècules que interaccionen amb alta selectivitat.

Bernard Lucas Feringa, més conegut com Ben Feringa (Barger-Compascuum, 1951 - Nobel de Química 2016) és un químic orgànic neerlandès, especialitzat en nanotecnologia molecular i catàlisi homogènia. És professor universitari de física molecular en l'Institut de Química de la Universitat de Groningen i acadèmic i president del Consell de la Divisió de Ciències de la Real Acadèmia d'Arts i Ciències dels Països Baixos. En 2016 va ser guardonat amb el Premi Nobel de Química, juntament amb Jean-Pierre Sauvage i Fraser Stoddart, pel disseny i la síntesi de màquines moleculars.

Dilluns, 5 de juny de 2017, a les 11 hores, al Saló d’Actes de l’Edifici de Capçalera del Parc Científic:

Sheldon Lee Glashow (Nova York, EUA 1932 - Premi Nobel de Física 1979). Guardonat amb el Nobel de Física pels seus treballs sobre la interacció electrofeble. L’any 1974 havia proposat una de les primeres teories de Gran Unificació de les forces i partícules fonamentals, el model de Georgi-Glashow. Destaca per ser un dels científics més escèptics de la teoria de les supercordes, que intenta explicar a la vegada totes les partícules subatòmiques existents i unificar totes les forces de la natura.
Frank Wilczek (Mineola, EUA, 1951 - Nobel de Física 2004).

Guardonat amb el Nobel de Física  pel descobriment de la llibertat asimptòtica en la teoria de la interacció forta. Professor universitari a l'Institut d'Estudis Avançats de la Universitat de Princeton i a l'Institut Kavli de Física Teòrica, actualment és professor de física a l'Institut Tecnològic de Massachusetts.

Finn Erling Kydland i Eric Stark Maskin, a l'hotel Westin a les 16:30

La Facultat d´Economia col·labora amb la Fundació Premis Rei Jaime I en la visita a València de Finn Erling Kydland i Eric Stark Maskin, guardonats amb el Premi Nobel d'Economia en 2004 i 2007 respectivament. Dilluns 5 de juny se celebrarà una trobada en l'hotel The Westin València a les 16.30 hores.

Finn Kydland, economista, va rebre el Premi Nobel d'Economia 2004, juntament amb Edward C. Prescott, "per les seues contribucions a la Macroeconomia dinàmica: la consistència en el temps de la política econòmica i les forces impulsores darrere del cicle econòmic". Actualment, és professor d'economia en la Universitat de Califòrnia, Santa Barbara.

Per la seua banda, l'economista Eric Maskin és un dels millors especialistes d'Economia Matémática en el camp de l'economia de la informació i del funcionament dels mercats, els sistemes de subhastes i el disseny de mecanismes òptims de contractació. El seu treball està basat a analitzar el funcionament dels mercats quan no es donen les condicions sota les quals el seu comportament és eficient. Per tot açò, va rebre el Premi Nobel d'Economia en 2007 juntament amb el propulsor de la teoria Leonid Hurwicz i Roger B. Myerson.

Randy Schekman, sala Darwin de Burjassot/Paterna, a les 11

El Premi Nobel de Fisiologia i Medicina de 2013, Randy Schekman, impartirà dilluns la conferència titulada 'Sorting of smallRNAs into exosomes secreted by cultured human cells'. La sessió començarà a les 11 hores a la Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna. Schekman exposarà els últims avanços en el coneixement dels processos d'empaquetament de petits RNAs a l'interior de vesícules extracel·lulars (exosomes), i la seua possible funció en la comunicació intercel·lular.

Les trobades es produeixen dins el marc dels Premis Rei Jaume I, impulsats per la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats.