La Universitat de València ret homenatge a les dones pioneres en la direcció dels Departaments i Instituts Universitaris

  • Gabinet de la Rectora
  • 6 de juny de 2018
 
Dones pioneres en la direcció de departaments i instituts universitaris

Més de 65 dones pioneres han sigut les protagonistes en un acte al Paranimf de La Nau presidit per la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, acompanyada pel conseller d'Hisenda de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler, la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, la Secretària General de la Universitat, Mª Elena Olmos i la professora del CSIC, Flora de Pablo.

A l’acte s’ha distingit la trajectòria de Mª Teresa Echenique, Carolina Moreno, Neus Campillo, Mercedes Torrevejano, Natividad Orellana, Pilar Aznar, Sofía Pérez, Francisca Segura, Carmen Alfaro, Emilia Salvador, Teresa Carnero, Rosa Mª Cibrián, Mª José Báguena, Amparo Ruiz, Mª Dolores Sancerni, Otilia Alicia Salvador, Ester Barberá, Emilia Serra, Rosario Zurriaga, Mª Carme Barceló, Elena Ibáñez, Amparo Martínez, Consuelo Mata i Carmen Morenilla dels departaments del Campus de Blasco Ibáñez.

Corresponents als departaments de Burjassot-Paterna, han sigut reconegudes Silvia Rueda, Mª Dolores Garcerá, Mª Eva Barreno, Concepción Abad, Carmen Fernández, Enriqueta Vercher, Mª Jesús Iranzo, Carmen Romero, Marina Herraez, Mª José Alcaraz, Chantal Ferrer, Mª Victoria Castillo, Amparo Pons, Amparo Salvador, Clara Gómez, Mª Ángeles Úbeda, Rosaura Farré, Soledad Gandia, Rosa Muñoz i Mª Ángeles Raduan.

Josepa Cucó, Remedio Sánchez, Rosario Espinosa, Carmen Alborch, Josefina Boquera, Mª Luisa Jordán, Vicenta Cervello, Remedios Roqueta, Encarnación Fernández, Dulce Contreras, Begoña Giner, Martina Menguzzato, Olga Blasco, Matilde Olvido Fernández, María Bonilla, Mª Paz Jordá, Mª Sacramento Quintanilla, Aurora Valero, Pascuala Morote, Haydée Calderón, Pilar García i Mª José Mascarell són les homenatgeades per part dels departaments del campus de Tarongers.

Per la seua part, les dones pioneres als Instituts Universitaris que han rebut el reconeixement pel seu paper són Matilde Olvido Fernández, Amparo Latorre, Mª Luz López, Julia Salom, Francisca Suau, Ana María Costero, Neus Campillo, Ana Cros, Mª José Añón, Trinidad Casasús i Pilar Aznar.

L’acte ha comptat amb la conferència de la professora del CSIC Flora de Pablo. Doctora en Medicina, especialista en biologia cel·lular i molecular, De Pablo ha parlat sobre els sesgos sexistes que encara patim a la nostra societat. Ha animat a lluitar contra els estereotips masclistes i treballar pel empoderament de la dona.

A més, la rectora Mª Vicenta Mestre ha volgut agraïr a la Unitat d'Igualtat el treball per fer possible aquest acte de reconeixement. La rectora ha recordat que encara que hem avançat per la igualtat entre homes i dones, queda molt de camí per recòrrer. Ha remarcat la necessitat de sensibilitzar a la societat contra els estereotips en un treball de tots i totes.

Aquest es el huité any que es celebra un homenatge a les dones pioneres de la Universitat de València. Amb el títol de ‘Recuperant la Memòria: Primeres Universitàries de la UV, al 2011 es va reconèixer la trajectòria i treball de Manuela Solís i Concepción Aleixandre. L’any següent es va reconèixer a les dones pioneres en l’Administració de la UV, al 2013 a les Mestres de Mestres (L’Escola Normal Femenina de València) i al 2014 Rosario Domingo va ser reconeguda com la primera Doctora de la Universitat.

Des del projecte de la professora Isabel Morant ‘Dones i Història: el valor de la memòria’ al 2015 sobre la visibilitat de la dona a la institució acadèmica encarregat per la Unitat d’Igualtat, l’homenatge es va sistematitzar com a un acte propi. Així, les deganes, vicedeganes, secretàries i vici-secretàries de Facultat i d’Escola varen ser reconegudes al 2016. Finalment, les pioneres en el Govern central de la Universitat i en la Direcció de Serveis Centrals i Universitaris foren les distingides l’any passat.