La Universitat de València i la Universitat de Múrcia analitzen les desigualtats nutricionals d'Espanya

  • Gabinet de Premsa
  • 24 de maig de 2023
 
Francisco Medina, Salvador Catalayud, Jose Miguel Martínez
Francisco Medina, Salvador Catalayud, Jose Miguel Martínez

Els professors de la Universitat de València Francisco Medina i Salvador Calatayud i el professor de la Universitat de Murcia José Miguel Martínez són coeditors d'un llibre sobre la desigualtat nutricional a Espanya que acaba de publicar Routledge, una de les editorials científiques més prestigioses del món.

En el llibre, Desigualtat i transició nutricional en la història econòmica. Espanya en els segles XIX-XXI (Inequality and Nutritional Transition in Economic History. Spain in the 19th-21st Centuries), participen, a més dels tres professors d'Economia, un ampli equip d'especialistes multidisciplinaris que centren el treball en les diferències d'accés a la nutrició a l'Espanya dels segles XIX al XXI i les desigualtats associades.

Factors de la desigualtat

El consum d'aliments és una de les característiques clau que determinen els nivells de vida d'una societat i, a més, l'accés a una bona o mala nutrició estableix els factors biològics de cada generació. A Espanya, en els últims tres segles diferents variacions socioeconòmiques han provocat que la ciutadania vera limitat el seu accés al menjar o, per contra, ha gaudit d'una alimentació en abundància. Els resultats de menjar més o menys es veuen reflectits, per exemple, en l'altura mitjana i la massa corporal de les diferents generacions.

La revolució industrial en el segle XIX en la qual va haver-hi un èxode del camp a la ciutat, la Guerra Civil i la seua consegüent postguerra en el segle XX i les crisis econòmiques actuals són alguns dels esdeveniments històrics esdevinguts a Espanya que, d’una o altra forma, han determinat l'accés al consum d'aliments i a la nutrició de la societat. Però no sols els esdeveniments històrics donen lloc a desigualtats de nutrició, aquest llibre també analitza les desigualtats nutricionals associades a motius generacionals, de gènere o geogràfics.

Recollida de dades

En aquesta publicació s'ha intentat pal·liar el problema que suposa el mesurament de les desigualtats dietètiques del passat, ja que actualment es disposa de poques fonts. Per a això, el grup d'investigació s'ha basat, d'una banda, en l'estudi de fonts primàries i, per un altra, en els efectes que han provocat aquests canvis en l'alimentació. Gràcies a aquesta combinació s'ha obtingut una major precisió d'estudi de gran interés per a historiadors i historiadores de diverses disciplines, com ara econòmiques, científiques, mèdiques, antropològiques, entre altres.

Accés a la publicació ací.