La Universitat de València i la WDCV 2022 s’uneixen per a la promoció del disseny l’any de la Capitalitat

  • Fundació General UV
  • 23 de novembre de 2021
 

La Universitat de València i l’Associació València Capital del Disseny 2022 (WDCV 2022) s’han compromés a conjuminar esforços per a la promoció de la cultura del disseny durant l’any de la Capitalitat, mitjançant la signatura d’un conveni marc de col·laboració subscrit per la rectora de la Universitat, Maria Vicenta Mestre, i la presidenta de la WDCV 2022, Marisa Gallén.

L’acte, que ha tingut lloc a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de València aquest dimarts, 23 de novembre, ha recollit i deixat constància del compromís d’ambdues institucions en el foment i la promoció d’activitats culturals, formatives i científiques relacionades amb el disseny valencià.

Aquest conveni inicial contempla, a més, la col·laboració entre Universitat i Capitalitat Mundial del Disseny per a l’impuls de la recerca i la difusió en el camp del disseny a través de l’estudi dels fons documentals que es conserven a l’Arxiu Valencià del Disseny, entitat posada en marxa per la Universitat de València i l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD).

En el marc d’aquestes accions, segons ha assenyalat la vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba, “l’Arxiu actuarà com a garant i custodi del llegat històric i cultural del disseny valencià, a condició de generar un clúster creatiu amb la participació dels diferents actors del sistema valencià de la innovació i l’economia productiva, dissenyadors i empreses”, destacant la voluntat de l’Arxiu d’implicar en la seua activitat a tots els agents del sistema del disseny valencià, investigadors, gestors culturals i estudiantat de la Universitat de València.

En aquest sentit, Universitat i World Design Capital 2022 treballaran per a intensificar la digitalització dels fons de l’Arxiu i col·laboraran en la utilització recíproca d’instal·lacions per a la realització de diferents activitats. Ací s’emmarca la cessió de les instal·lacions de què disposa la World Design Capital a La Marina de València per a traslladar en un futur pròxim la seu de l’Arxiu Valencià del Disseny que ara es troba allotjada a la Facultat de Geografia i Història de la UV. “Estructures sòlides i estables de promoció del disseny que posicionen la Comunitat Valenciana com a punta de llança de la innovació”, ha afegit la vicerectora.

En paraules de la rectora Maria Vicenta Mestre, “hui reforcem la nostra relació amb el disseny i iniciem una nova via de col·laboració estreta des del nostre compromís amb el disseny valencià. Comencem a treballar d’una manera encara més intensa en l’excel·lència de la docència i la difusió de la cultura al si d’una societat creativa, de creadores i de creadors; i, al mateix temps, donem resposta al compromís que es reflexa en els nostres Estatuts sobre la projecció de la nostra identitat cap al món”.

Marisa Gallén, per la seua banda, ha definit la Capitalitat Mundial del Disseny com a un “esdeveniment transformador per a València” i ha agraït a la Universitat la seua implicació, que com a “institució acadèmica és custòdia del coneixement”. Per tant, ha afirmat: “No podem defraudar a la societat valenciana, no podem defraudar a les institucions acadèmiques que ens recolzen, perquè és molta gent que ja està involucrada en el macroprojecte de la Capitalitat”.

El conveni marc signat aquest dimarts preveu també la constitució d’una Comissió de Seguiment encarregada de supervisar el compliment dels acords recollits i la programació d’activitats culturals que anirà arreplegant-se igualment en convenis específics. Aquesta Comissió la integraran la vicerectora Ester Alba i el director general de World Design Capital València 2022, Xavier Calvo.

Així mateix, aquest acord servirà com a avantsala d’una pròxima col·laboració entre la Universitat de València i la Fundació del Disseny Valencià de la Comunitat Valenciana, entitat continuadora de les labors de l’Associació WDCV.

La Universitat i l’ecosistema del disseny valencià
El compromís de la Universitat de València amb els agents que conformen l’ecosistema del disseny valencià és palés des de la creació de l’Arxiu Valencià del Disseny l’any 2019; una responsabilitat que va assumir, juntament amb l’EASD València, amb el suport de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de la ciutat.

Aquest esforç es va materialitzar en l’habilitació d’un espai on acollir els depòsits documentals realitzats per dissenyadors, col·leccionistes i empreses, ubicat a la Facultat de Geografia i Història, per a la conservació i la catalogació de tota la documentació generada per dissenyadors i artistes valencians, estudis de disseny i departaments de disseny de les principals empreses valencianes, amb la finalitat de poder ser consultada i estudiada en activitats de recerca sobre el disseny i la cultura moderna, a més de servir com a oportunitat d’anàlisi, a partir de fons originals, dels processos de creació, producció i difusió del disseny valencià de les darreres dècades.

En l’actualitat, codirigeixen l’Arxiu el professor de la Universitat de València Vicente Pla i el professor de l’EASD Xavier Giner.