Universitats i entitats valencianes i murcianes acomiaden setembre amb la Nit Mediterrània de les Investigadores ‘Goes To School’

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 30 de setembre de 2022
 

Les ciutats de València, Castelló de la Plana, Alacant, Elx, Múrcia i Cartagena celebren la XIII Nit Europea dels investigadors coordinades sota el projecte Nit Mediterrània de les Investigadores ‘Goes To School’ (Mednight GTS). El consorci, format per 10 universitats i entitats representatives de la investigació i la divulgació científica de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia, ofereix un programa d’activitats per a tots els públics que es desenvolupa les últimes setmanes del mes de setembre i tindrà com a remat els dies 29 i 30 de setembre, i l’1 d'octubre del 2022. L’agenda d’activitats està disponible a la web mednightgts.eu.

Celebració de la Nit Mediterrània de les Investigadores ‘Goes To School’ (Mednight GTS) a València.
 

Entre les activitats, gratuïtes i d’accés lliure, hi haurà tallers a peu de carrer, espectacles i estands divulgatius que pretenen acostar la investigació científica a la ciutadania d’una manera amena i divertida per tot l’arc mediterrani. La intenció de Mednight GTS és que la investigació siga accessible i pròxima a tots els sectors de la població, des del públic en general fins a col·lectius amb necessitats específiques. En última instància, es pretén potenciar l’interès de la joventut per aprendre habilitats cientificotècniques que els convertisquen en els professionals del futur.

A València, la Nit està organitzada per la delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA i la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio). Aquestes cinc institucions formen part dels projectes europeus MedNight –en el cas de CSIC, Fisabio i INCLIVA– i MedNight GTS –UV i UPV–.

El dia 30 de setembre ha tingut lloc un gran esdeveniment de divulgació de la ciència en el marc del Museu Príncipe Felipe. Durant tot el dia, personal investigador de les entitats que organitzen aquesta activitat ha oferit als i les assistents, estudiants de primària i secundària pel matí i públic general per la vesprada, més de 30 tallers de ciència i xarrades per acostar la ciència a la societat valenciana. A més, investigadors i investigadores que lideren importants projectes europeus s'han reunit amb estudiants i professors a les 13 hores en l’anomenat European Corner per compartir les seues experiències i la seua vocació per la ciència. També col·laboren el Museu de les Ciències, l’Oceanogràfic i l’Esciència Esdeveniments Científics en col·laboració amb CaixaForum València (pertanyent a la Fundació “la Caixa”), amb el seu projecte La Nit de la Investigació.

Dimarts, dia 27 a les 20.00 hores, a la Fábrica de Hielo, científiques i científics de les cinc institucions protagonitzaren una sessió de monòlegs sobre temàtiques com microplàsticsen el cos humà, els mites sobre l’impacte de les vaques en el canvi climàtic, noves maneres de captar C02, la necessitat d’invertir en ciència dels aliments o els perills de no saber.

 

Castelló de la Plana

A Castelló de la Plana, la vesprada del dia 30 de setembre (de 17 a 20 h), la Universitat Jaume I ha organitzat tallers col·laboratius amb experiments pràctics, demostracions i jocs per a tots els públics i edats a l’Àgora del Campus de Riu Sec, amb visites guiades al Jardí dels Sentits. A més, els xiquets i xiquetes han pogut explorar la ciència de manera autònoma i vivencial en diferents espais de joc espontani i descobriment. Una conversa amb investigadores de diferents àmbits del coneixement explorà les solucions que la ciència pot aportar davant dels reptes de la crisi de recursos i de l’emergència mediambiental. I a l’European Corner, l’espai divulgatiu sobre l’acció europea, es presentà l’experiència de persones joves compromeses amb la construcció d’una societat europea basada en el coneixement, amb la participació d’Europe Direct Castelló. A més a més, hi havia previstes altres activitats relacionades amb la música, l’esport o la tecnologia.

 

Alacant

La Universitat d’Alacant (UA) proposa més de cinquanta activitats amb experiments i espectacles científics i tecnològics, rutes, exposicions i una observació astronòmica al campus de Sant Vicent del Raspeig, així com tallers i xarrades a diferents Estacions Científiques (Ibi, Alcoi i Santa Pola) ia la Seu Universitària Ciutat d’Alacant. El personal investigador i els estudiants de la UA exposaren al públic, de forma didàctica i lúdica, conceptes bàsics de les seues disciplines de la Ciència Mediterrània: arqueologia, ecologia, nutrició, química, biologia, humanitats, geologia, economia, robòtica, etc.

També a la ciutat d’Alacant, la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Gestió de l’Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL) va organitzar els dies 29 i 30 de setembre SCI-DATES “Cites amb els investigadors” a l’Espai Sèneca (Antiga estació d’autobusos). Un espai on es duran a terme trobades de la població amb investigadors biosanitaris per compartir els seus avanços en temes relacionats amb la salut com ara el funcionament dels fàrmacs, el dolor, la mort o l’envelliment. SCI-DATES, que s'ha pogut visitar en horari de matí i vesprada, també ha comptat amb una exposició amb informació dels 43 grups de recerca d’ISABIAL, tallers per a escolars i públic en general del Laboratori de Simulació i Innovació d’Alacant d’ISABIAL, i la presentació, amb activitats didàctiques, de les Plataformes de Suport a la Investigació del centre sanitari com el Biobanc, Epidemiologia (Medicina Preventiva), Anatomia Patològica i Microbiologia. L’esdeveniment, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alacant, vaoferir el 30 de setembre a la vesprada un concert acústic a la Plaça Sèneca.

 

Elx

A Elx, la Universitat Miguel Hernández d’Elx i ATAMA han organitzat una vesprada de ciència divertida enfocada al públic juvenil que comprén un espectacle de teatre interactiu i la projecció de píndoles audiovisuals sobre els èxits aconseguits per diferents científiques de reconegut prestigi i una sessió de teatre científic al centre de la ciutat (Plaça de Baix) per a la vesprada del dia 30. També, coincidint amb la celebració del 25è aniversari de la UMH, el dia 1 d’octubre se celebra un dia complet dedicat a les famílies en què el públic podrà gaudir de tallers científics, estands divulgatius, jocs, art i animació. La programació ha començat a les 10 h del matí i comptarà amb la participació de personal investigador dels diferents campus i àrees de recerca de la institució, amb tallers dinàmics i interactius.

 

Múrcia

A Múrcia, la Universitat de Múrcia (UMU) desenvolupà la vesprada del 30 de setembre més d’un centenar de tallers científics i tecnològics a la plaça de la Mercè. El personal investigador exposà de manera didàctica i lúdica conceptes bàsics sobre ciència mediterrània, a través de jocs, concursos, monòlegs, experiments, exposicions, espectacles i rutes lingüístiques per la ciutat, tot sota el paraigua dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Acompanyaran en aquesta Nit uns mestres de cerimònia únics: els actors d’El Hechizo es convertiran en prestigiosos científics per interactuar amb els assistents. Per la seua banda, la Fundació Sèneca ha produït una exposició sobre invents sorgits a països, imperis o regions de la conca mediterrània al llarg de la història. Va ser inaugurada durant la Nit dels Investigadors 2022 al Museu de la Ciència i l’Aigua de Múrcia.

 

Cartagena

A Cartagena, la Universitat Politècnica de Cartagena celebrà el seu acte principal a l’esplanada d’Héroes de Cavite, un lloc privilegiat al centre de la ciutat. Estudiantat, professorat de la Politècnica i divulgadors especialitzats vinguts des de diferents llocs d’Espanya exhibiren al mig del carrer i en tres museus la capacitat de la ciència i la tecnologia per transformar la societat i resoldre reptes de tota mena, des de la necessitat d’energia barata que no contribuïsca a l’escalfament global a la sostenibilitat de productes de consum com els cosmètics, passant per les noves tècniques de fabricació digital i els grans èxits de les construccions romanes a Cartagena, que s’explicaren amb tallers interactius al Museu del Teatre Romà i una xarrada del’historiador i enginyer d’obres públiques Isaac Moreno, presentador del programa documental Enginyeria romana.

Paral·lelament a l’acte principal, es dugueren a terme altres accions al Museu de l’Aigua i l’Energia de la UPCT, situat al Campus d’Alfons XIII, a la cafeteria El Soldadito de Plomo i al Centre d’Interpretació de la Mina Las Matildes, des d’on es farà una observació astronòmica. Prèviament, a l’Escola d’Industrials de la Politècnica es duran a terme tallers de divulgació sobre l’energia nuclear, com a part de les activitats del congrés de la Societat Nuclear Espanyola que se celebra aquesta mateixa setmana a Cartagena i que inclourà un acte de mentorització per a alumnes interessades en l’Enginyeria. Amb aquestes activitats de divulgació científica arranca també la nova programació trimestral de Cartagena Piensa i es dóna continuïtat a l’oferta d’oci a la ciutat després de les festes de Carthagineses y Romanos.

MEDNIGHT GTS és un projecte associat a la iniciativa “Nit Europea dels Investigadors” de la Unió Europea, finançada per les accions Marie Skłodowska-Curie, amb identificador de convocatòria: HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01 (MSCA and Citizens 2022. Les activitats de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació formen part del pla d'activitats de divulgació científica confinançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.

Imatges: