Les universitats presenten el balanç de la política lingüística valenciana

  • Gabinet de Premsa
  • 27 de juny de 2018
 
Rafael Castelló
Rafael Castelló

Les cinc universitats publiques valencianes han presentat aquest 26 de juny un balanç sobre la política lingüística i cultural de cara a la part final de l’actual legislatura. L’acte, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, va comptar amb la vicerectora d’Estudis i Política Lingüística de la Universitat, Isabel Vázquez, i el director del Servei de Política Lingüística de la Universitat, Rafael Castelló.

ACPV i les universitats volen fer públic balanç d’allò en què s’ha pogut avançar, i remarcar també allò que s’ha iniciat però que cal acabar de concretar: la reciprocitat de les emissions de les ràdios i televisions, la competència lingüística en la funció pública, la col·laboració cultural entre territoris, i l’atenció especial a la diversitat del sud.

Les universitats i ACPV han treballat conjuntament des del 2015 amb l’objectiu de dissenyar propostes de política lingüística i cultural, amb aval acadèmic i social, que ajuden a avançar cap a la plena igualtat lingüística. En aquest sentit han introduït conceptes com ‘igualtat lingüística’ -que situa la política lingüística en termes de ciutadana i drets civils i, per tant, apunta a la reivindicació de la no discriminació per raó de llengua i al deure de l’administració de garantir condicions d’igualtat a la ciutadania que parle qualsevol de les dues llengües oficials- i ‘competència lingüística’ -es tracta de garantir, conseqüentment, que el personal de l’administració pública siga competent en les dues llengües oficials, amb nivells de competència diferents segons la plaça i nivell. Del que es tracta és d’evitar la discriminació i la incompetència i garantir la igualtat i la capacitat.

Programa ací.