La VI Jornada de la Dona Investigadora analitza el paper de l'ètica en el camí cap a una ciència igualitària

  • Parc Científic
  • 17 de maig de 2022
 

L'Institut de Ciència Molecular (ICMol) i l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) han celebrat aquest dimecres, 18 de maig, la VI Jornada de la Dona Investigadora. El programa, centrat en les conferències de les científiques Pilar Goya i Silvia Gallego, ha abordat el rerefons ètic de la discriminació femenina en la carrera científica. Els centres organitzadors han presentat, en aquest marc, els seus equips d'Igualtat i la jornada s'ha tancat amb una taula redona.

“La Universitat de València porta dècades treballant en polítiques que fomenten la igualtat; hem trencat molts sostres de cristall. No obstant això, hui no vull limitar-me a assenyalar quant hem millorat promovent una ciència igualitària. Hui vull dir també que la igualtat, per a ser real i efectiva, no sols ha d'existir en àmbits concrets com les universitats o el sector públic, sinó també al carrer i en les llars, en els espais públics i en la intimitat, en la indústria i en el sector de serveis. Només si ho aconseguim, el treball de la Universitat, imperfecte encara però molt meritori, produirà el vertader impacte, i la dona, com defensava Margarita Salas, ocuparà en el món científic el lloc que li corresponga d'acord amb la seua capacitat. Aleshores no necessitarem més quotes”.

Amb aquestes paraules, la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, ha inaugurat la VI Jornada de la Dona Investigadora, organitzada pel ICMol i l’IFIC. Ho ha fet acompanyada de la vicerectora d'Innovació i Tranferencia, Rosa Donat, del director del ICMol, Eugenio Coronado, la directora de l’IFIC, Núria Rius, i el director del Parc Científic, Juan José Borrás, a més del degà de Física, Jordi Vidal, i la degana de Química, Adela Mauri.

El programa ha transcorregut entorn de les conferències de Pilar Goya Laza –química, professora d'Investigació del CSIC i presidenta de la Societat Química Europea– i Silvia Gallego Queipo –física i vicedirectora de l'Institut de Ciència de Materials de Madrid. En les seues ponències ‘Ètica en la investigació: bones pràctiques científiques’ i ‘Comissions d'igualtat, per on comence?’, respectivament, les investigadores han tractat qüestions relatives i a la integritat científica i a la promoció dels principis ètics, així com al paper de les comissions d'Igualtat en els centres d'investigació.

Per concloure la jornada, ambdues científiques han participat en una taula redona, al costat de la investigadora de l’ICMol Alicia Forment, en la qual s'han tractat diferents aspectes sobre les dificultats amb què es troben les dones per a desenvolupar la seua carrera científica i les implicacions ètiques que les emboliquen.

L'acte ha comptat, a més, amb la presentació oficial dels equips d'Igualtat dels dos centres implicats en la jornada. Es tracta de l'equip ‘Dona i Ciència’ de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol, UV) i de la Comissió d'Igualtat i Diversitat de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, UV-CSIC), responsables de l'organització d'aquesta la VI Jornada de la Dona Investigadora, en la qual col·labora la Unitat d'Igualtat de la institució acadèmica.
“Gràcies pel vostre esforç i enhorabona pels vostres assoliments; ens beneficien a totes i a tots”, ha dit M. Vicenta Mestre dirigint-se als instituts d'investigació organitzadors de la Jornada i als seus equips d'Igualtat. “Continueu lluitant per una ciència més igualitària i respectuosa amb els principis ètics; són una via directa cap a la millora de la condició humana i del progrés de la societat”, ha conclòs la rectora.