Al voltant de 200 persones participen en València en el III Congrés Nacional de Violència Filie-Parental

  • Gabinet de la Rectora
  • 30 de maig de 2022
 
Al voltant de 200 persones participen en València en el III Congrés Nacional de Violència Filie-Parental

Els dies 26, 27 i 28 de maig al voltant de 200 persones expertes en la intervenció d'aquest fenomen s'han reunit per a exposar els avanços més significatius aconseguits en violència filie-parental durant els últims anys, així com reflexionar sobre els reptes i desafiaments del fut

La Societat Espanyola per a l'Estudi de la Violència Filie-Parental (SEVIFIP) ha celebrat el “III Congrés Nacional de Violència Filie-Parental: Avanços i reptes”, durant els dies 26, 27 i 28 de maig en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Segons les dades publicades per la Memòria de la Fiscalia General de l'Estat, els expedients oberts a joves per violència filie-parental es van situar durant 2020 (últim any en què hi ha dades publicades) en 4.699 expedients.

La Comunitat Valenciana és la segona comunitat d'Espanya en la qual més casos es van registrar, després d'Andalusia. En 2020 es van obrir 830 expedients per aquesta mena de delicte. Desglossant les dades per províncies, 478 van ser registrats a València, 302 a Alacant i 50 a Castelló.

“Al llarg dels últims 20 anys hi ha hagut molts avanços. Malgrat que encara continua sent un problema invisible, va eixint a la llum i cada vegada la societat està més sensibilitzada amb aquesta mena de problemàtiques. Ara disposem de diversos programes d'intervenció especialitzada en violència filie-parental i això suposa un avanç enorme per a ajudar a famílies i joves. També podem afirmar que ara hi ha consens entre els/as professionals a assenyalar que és un problema relacional, que cal treballar amb les famílies i implicar els pares i mares. També és important assenyalar que al principi només es tenia en compte abordar el fenomen des de l'àmbit judicial i ara s'aposta per la prevenció i la sensibilització”, ha apuntat María José Ridaura, vicepresidenta de SEVIFIP i psicòloga en Fundació Amigó.

“Ara sabem moltes coses sobre la violència filie-parental, sobre les seues característiques, sobre quins poden ser les causes que l'originen i com podem intervindre d'una manera apropiada. Hem consensuat una definició de violència filie-parental que servisca perquè les investigacions tinguen un punt de partida comuna. Hi ha comunitats autònomes que tenen molts recursos i altres molt pocs i un dels reptes és que totes les regions tinguen recursos per a intervindre aquest tipus de violència”, ha assenyalat Roberto Pereira, president d'honor de SEVIFIP.

El III Congrés Nacional de Violència Filie-Parental ha comptat amb la intervenció de María Vicenta Mestre, rectora de la Universitat de València amb la ponència inaugural “Enfocament multidisciplinari de la violència filie-parental” i de Roberto Pereira, president d'honor de SEVIFIP, amb la ponència de clausura “La VFP en la tercera dècada del segle XXI: desafiaments i propostes". De la mateixa manera, s'han realitzat 8 diferents taules redones i més de 20 comunicacions que han comptat amb la participació de reconeguts professionals en l'àmbit de l'abordatge d'aquest fenomen.

Sobre SEVIFIP
La Societat Espanyola per a l'Estudi de la Violència Filie-parental (SEVIFIP) naix amb l'objectiu promoure l'estudi, l'ensenyament, la investigació, la regulació deontològica i la intervenció d'i en la Violència Filie-Parental, així com la divulgació del coneixement adquirit.