Xiquetes i xiquets amb major percepció i capacitat motriu tenen menys probabilitat de tindre sobrepès

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 30 d’abril de 2021
 
Grup de recerca AFIPS.
Grup de recerca AFIPS.

El grup de recerca AFIPS (Activitat Física i Promoció de la Salut) de la Universitat de València ha dut a terme un estudi que ha permès desenvolupar longitudinalment perfils basats en les competències motrius (CM) reals i percebudes (locomoció o coordinació), i la condició física en xiquets i xiquetes de 4 a 9 anys. L’estudi destaca la importància de millorar la CM real i percebuda per al desenvolupament d’estils de vida saludables i s’orienta a la prevenció de futurs problemes greus de salut com l’obesitat o les malalties cardiovasculars.

Dos factors importants per a promoure el desenvolupament motriu i trajectòries positives de l’activitat física (AF) infantil i un estat de pes saludable són les competències motrius (CM) reals i percebudes. A més, les CM són fonamentals en el desenvolupament dels xiquets i les xiquetes, ja que tenen un paper molt important en la seua salut física i mental. De manera que els nivells baixos de CM s'associen amb un major risc de desenvolupar conductes sedentàries i sobrepès, ja que la relació entre les CM i el estat de pes augmenta a mesura que augmenta l’edat.

Així, Isaac Estevan i la resta del grup AFIPS del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal van utilitzar un disseny longitudinal observacional per a estudiar 104 xiquets (55’2%) i xiquetes (45’8%) d’entre 4 i 9 anys, on les dades es van recopilar durant tres anys consecutius en tres punts temporals diferents. Els resultats revelen l’existència de 5 perfils diferents (tres per a xics i dos per a xiques); els perfils alineats-alts (perfil 1 en xics i quatre en xiques) són els que estan relacionats amb una major capacitació en l’activitat física i un índex de massa corporal i una circumferència de cintura més baixos. A més, també es va observar que la proporció de xiquets i xiquetes en un perfil específic no era fixa, de manera que durant els tres anys hi va haver canvis de perfil. En els xics la majoria va migrar al primer perfilien les xiques hi va haver migracions equitatives on la majoria va mantenir el perfil inicial.

A més, les anàlisis mostren els perfils en funció del tipus d’habilitats motrius bàsiques (i.e., locomoció i control d’objectes). Respecte a les habilitatsen el control d’objectes, aquestes van tindre una tendència a augmentar amb el temps per als xics amb conseqüències en l’activitat física i un índex de massa corporal.

L’estudi, per tant, contribueix a promoure estils de vida saludable i estableix una relació longitudinal entre les CM i la condició física en els xics i xiques. De manera que nivells més alts estan relacionats amb una major participació físicaiun estat de pes més saludable. No obstant això, en tractar-se del primer estudi que analitza aquests perfils, presenta limitacions com que es va mesurar la condició física només estudiant la potència de les cames. Per això, es recomana per a futurs estudis analitzar la condició física amb eines objectives i les CM emprant dades normatives.

 

Article: Estevan I, Menescardi C, García-Massó X, Barnett LM, Molina-García J. “Profiling children longitudinally: A three-year follow-up study of perceived and actual motor competence and physical fitness”. Scand J Med Sci Sports. 2021 Apr; 31 Suppl 1: 35-46. doi: 10.1111/sms.13731. PMID: 33871084.