La Universitat reconeix els ajuntaments i les institucions amb motiu del 525 aniversari

En el marc dels actes de celebració del 525 aniversari de la creació de la Universitat de València, ajornats per la DANA del passat mes d’octubre, la Universitat va reconèixer el passat dilluns 14 d’abril un conjunt d’institucions en un acte presidit per la rectora, la ministra d’Universitats, l’alcaldessa de València i la vicepresidenta primera de la Diputació.

16 de d’abril de 2025

En un acte presidit per la rectora de la Universitat de València, acompanyada en la mesa presidencial per la Ministra de Ciència, lnnovació i Universitats, l’alcaldessa de València, la vicepresidenta primera de la Diputació de València i la secretària general, la UV va reconèixer, en primer lloc, les institucions de la Generalitat Valenciana.

Reconeixement a les institucions impulsores de la Universitat

En les seues paraules la rectora va recordar que la creació de la Universitat de València es va produir en 1499 fent efectiu el somni de Jaume I, qui va establir en els primers Furs del nou Regne de València la llibertat d’ensenyament, i va obtenir dues lletres de gràcia i una lletra executòria papal que autoritzava la creació de la Universitat a València.

S’iniciava així un període d’activitat docent en un conjunt d’escoles municipals que, fins l’any 1499 no va cristal·litzar en la creació de la Universitat de València, a partir de la decisió i l’acord dels Jurats de la ciutat, antecedent de l’Ajuntament actual.

Per això es va reconèixer l’Ajuntament de València, i la seua alcaldessa Maria José Català va agrair en les seues paraules la col·laboració de la UV en la creació i vertebració de la ciutat de València al llarg dels segles.

En l’època fundacional de la Universitat, i durant segles, el canceller de la institució era l’Arquebisbe de València. Per això la UV la reconèixer el paper en els primers segles de la UV de l’arquebisbat.

Per la seua trajectòria com a institució valenciana, i la col·laboració, des de la recuperació de les Generalitat Valenciana en els temps democràtics actuals, la UV va reconèixer també Les Corts Valencianes, el Consell a través de la seua direcció general d’Universitats, i les institucions de la Generalitat (Acadèmia Valenciana de la Llengua, Comitè Econòmic i Social, Consell Jurídic Consultiu, i Consell Valencià de Cultura), que estigueren representades pels seus presidents i presidentes.

Administració de Justícia i Cossos i Forces de Seguretat

Posteriorment, la UV va reconèixer la trajectòria de col·laboració amb l’Administració de Justícia, en el marc dels programes docents i de formació, essent reconeguda tant la Fiscalia Superior de la Comunitat Valenciana, l’Audiència Provincial de València com el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

De la mateixa manera es va reconèixer la col·laboració en aquests àmbits amb les forces armades, els cossos i forces de seguretat de l’Estat i les forces policials adscrita a la Generalitat i la Policia Local de València.

Les Agències Estatals, reconegudes

Les agències de qualitat estatal (ANECA) i autonòmica (AVAP), així com l’Agència Estatal d’Investigació reberen, també, el reconeixement per la seua col·laboració en les activitats de gestió universitàries.

Junt a elles, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC, amb el qual la Universitat de València manté estretes relacions de recerca, a més d’instituts d’investigació mixtes.

Un record especial a les víctimes de la DANA, en els reconeixements municipals

La Universitat de València desenvolupa una important activitat al conjunt de les comarques valencianes en nombrosos àmbits.

Per això, en el marc del seu 525 aniversari, la UV ha destacat la seua contribució a la vertebració del territori valencià des de la cooperació municipal, reconeguent a un conjunt d’ajuntaments amb els quals manté convenis de col·laboració, entre ells Dénia, Llíria i Oliva, que estigueren representats pels seus alcaldes.

També a un conjunt dels ajuntaments amb els quals la UV desenvolupa programes específics, com UniSocietat. Així, els alcaldes d’Alzira, L’Eliana, Quart de Poblet i Utiel estigueren presents en aquest acte per recollir els reconeixements de la UV.

La rectora de la Universitat va destacar la contribució de la UV en els programes de recuperació postDANA, així com en els primers moments viscuts per la població dels Poblats del Sud de València, l’àrea metropolitana sud de la ciutat, i municipis del sud i oest de la província, i en la seua intervenció va voler retre un record a les víctimes.

També va destacar que, a més de la col·laboració en altres àmbits, està treballant en un conjunt de municipis en diferents programes de reconstrucció, destacant el programa Salvem Les Fotos, que porta ja un milió de fotografies de persones particulars restaurades. A més d’Alaquàs, els municipis de Manises, Mislata, Paiporta, Torrent i Xirivella foren reconeguts, destacant aquesta col·laboració, i els seus alcaldes i alcaldesses reben els reconeixements de mans de la rectora.

La Diputació, col·laboració històrica

Des de la mateixa creació de la Diputació de València, la col·laboració amb la Universitat de València ha estat estreta.

Tant la rectora, Maria Vicenta Mestre, com la vicepresidenta de la Diputació, Natàlia Enguix, ho posaren en valor en les seues intervencions.

El reconeixement a la Diputació el rebé el diputat d’Educació, Francisco Comes.

Gandia, Sagunt, Ontinyent, Paterna, Burjassot i València, seus dels campus

Una destacada referència de la rectora i reconeixement especial fou el que reberen els municipis en els quals la Universitat de València disposa de campus universitaris: Burjassot, Paterna i Sagunt, a més d’Ontinyent.

La rectora destacà la singularitat d’Ontinyent, campus articulat a partir de l’antiga extensió universitària de la UV. El seu alcalde, Jorge Rodríguez, rebé el reconeixement de mans de la retora.

Com va fer l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno. La rectora destacà el projecte UVsagunt, de presència estable de la Universitat a aquest rellevant municipi, i també va destacar la històrica trajectòria de col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia, on la UV va establir la primera seu permanent en un programa especial com va ser la Universitat d’Estiu de Gandia, hui UVgandia amb una programació estable al llarg de l’any.

Aras de los Olmos és el municipi on es localitzen les més modernes instal·lacions de l’Observatori Astronòmic de la UV. El seu alcalde també va estar present a l’acte per rebre el reconeixement de mans de la rectora.

La Ministra Diana Morant recollí el reconeixement al govern d’Espanya

La col·laboració de la UV és estreta amb diferents estructures governamentals, per això en el marc d’aquest 525 aniversari es va reconèixer el govern d’Espanya en l’estructura del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

La Ministra Diana Morant va rebre eixe reconeixement i, en la seua intervenció, va destacar la importància de la Universitat de València en el conjunt del Sistema Universitari Públic Valencià, essent una de les primeres universitats d’Espanya tant per la seua història com per la seua posició en els principals rànquings internacionals, que la situen com la segona universitat d’Espanya, la primera d’Europa en recepció d’estudiants Erasmus, la primera universitat presencial espanyola en nombre d’estudiants amb discapacitat i la primera universitat pública, segona en termes absoluts, d’Espanya, en resultats esportius.

Altres Notícies